Principală  —  IMPORTANTE   —   Este OFICIAL! De astăzi, cetățenii…

Este OFICIAL! De astăzi, cetățenii care vor purta panglica negru-oranj și vor folosi simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, vor fi amendați – DOC

Începând din 20 aprilie, toate persoanele care vor purta panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, vor fi amendate.

Legea promulgată pe 19 aprilie de președinta țării Maia Sandu, care interzice folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj, a fost publicată miercuri, 20 aprilie, în Monitorul Oficial al R. Moldova.

La 14 aprilie, Parlamentul a votat, în lectură finală, modificarea Codului Contravențional în acest sens. Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.

Astfel, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18 000 de lei.

Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.