Principală  —  IMPORTANTE   —   Patru instituții medicale din țară,…

Patru instituții medicale din țară, focare de COVID-19: Spitalul Clinic din Bălți, cel mai afectat – 62 de angajați infectați

În patru instituții medicale din Republica Moldova s-au format focare de infecție cu COVID-19. Este vorba despre Spitalul Clinic din Bălți, Substația AMU din sectorul Rîșcani, Institutul de Medicină Urgentă și Spitalul raional Sângerei.

Cel puțin câte o secție din cadrul celor patru instituții medicale și-au sistat activitatea, numeroase cadre medicale sunt contaminate cu noul tip de coronavirus, iar alți zeci de angajați ai spitalelor sunt plasați în carantină și supravegheați de medicul de familie.

Spitalul Clinic din Bălți – 62 de angajați infectați

Angajații Spitalului Clinic din Bălți dau alarma încă de la mijlocul lunii aprilie despre situația gravă din instituție. Până la ziua de azi, 66 de lucrători au fost testați pozitiv cu COVID-19, iar cifra celor contaminați este în continuă creștere.

Veaceslav Chișlari

,,Nu doar două secții sunt închise, deja și-au sistat activitatea mai multe, vreo 4 -5. În cadrul secțiilor au loc măsuri de dezinfectare. Lucrează doar acele secții unde bolnavii încă nu au fost externați și alți pacienți nu se internează. Secția de reanimare, de hemodializă activează. Până ieri, 62 de angajați ai spitalului au fost confirmați pozitiv – sunt și medici, și infirmieri, și din serviciul gospodăresc”, ne-a comunicat șeful Centrului de Sănătate Publică (CSP) din Bălți, Veaceslav Chișlari.

Substația AMU din sectorul Rîșcani – închisă pentru 2 săptămâni

A doua instituție medicală despre care autoritățile au confirmat că s-a format focar, abia după ce unul dintre angajați a rupt tăcerea și a povestit despre ce se întâmplâ în instituție, este Substația AMU din sectorul Rîșcani al capitalei.

Primul caz de infectare a unui lucrător medical de la substația Râșcani, punctul AMU Cricova, s-a înregistrat pe data de 18 martie. Este vorba despre primul medic decedat – Ecaterina Litvinschi. Însă abia începând cu data de 2 aprilie s-a decis testarea în masă a angajaților.

Am contactat directorului Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Boris Golovin, pentru a afla câți angajați până la ziua de astăzi sunt infectați, însă acesta ne-a spus că ,,azi e zi liberă” și să-l contactăm mâine, închizându-ne telefonul. Nici serviciul de presă al instituției nu ne-a putut comunica cifra exactă a lucrătorilor infectați.

Totuși, până pe data de 29 aprilie, s-au întregistrat 32 de angajați ai substației ce au fost confirmați cu COVID-19, substația fiind plasată în carantină.

Boris Golovin

,,În pofida tuturor măsurilor întreprinse, la Substația AMU Rîșcani s-a decis testarea în masă repetată. În rezultatul testării active, au fost confirmate pozitiv la COVID-19 32 de cazuri. Un bolnav a fost internat, iar ceilalți, fiind asimptomatici, sunt tratați la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie”, a declarat șeful CNAMUP, Boris Golovin, pe data de 29 aprilie curent.

Astfel, din cele 32 de cazuri de infectare confirmate – 5 sunt medici, 12 asistenți medicali, 4 infermieri, 8 șoferi, 2 îngrijitori de încăperi și un coordonator de transport.

Pentru a întrerupe lanțul de transmitere cu COVID-19, substația AMU Rîșcani și-a sistat activitatea pe un termen de 14 zile, iar toți contacții au fost trimiși în autoizolare.

Institutul de Medicină Urgentă – secția de chirurgie, închisă. Un pacient infectat a fost operat

Secția Chirugie din cadrul Institutul de Medicină Urgentă și-a sistat activitatea începând de joi, 30 aprilie. Focarul din cadrul secției s-a format, după ce un pacient, fiind infectat cu coronavirus, a fost operat, însă contaminarea acestuia cu COVID-19 s-a depistat ulterior.

Mihai Ciocanu

,,Secția chirurgie nr.1 este plasată în carantină. Necesitatea a apărut după ce un pacient, care a avut o intervenție chirurgicală de urgență, a fost testat pozitiv cu COVID la a 3-a zi. Ca rezultat, toți lucrătorii medicali și pacienții au fost testați și ei. Rezultatele testarii: 4 lucratori medicali și 4 pacienți au fost confirmați cu COVID. Toți fac forme asimptomatice și ușoare. Alți 5 pacienți și 12 lucratori medicali din secția Chirurgie 1 ce au avut rezultate negative la teste sunt în izolarela domiciliu”, ne-a comunicat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu.

În Spitalul raional Sângerei – focar de infecție, însă nicio secție nu a fost închisă, deocamdată

Secțiile de terapie, maternitate și chirurgie din cadrul Spitalul raionul Sîngerei au devenit focar de coronavirus, după ce 9 angajați au fost testați pozitiv. Până ieri, joi, 30 aprilie, în instituție erau doar doi lucrători contaminați, însă ulterior s-au confirmate 7 cazuri noi, inclusiv la 2 medici.

Arcadie Covaliov

,,S-a întâmplat ceea ce, cu părere de rău, era de așteptat. Pe noi nu ne omoară COVID-ul, dar iresponsabilitatea. Ieri s-au înregistrat 7 cazuri în oraș și 5 în raion. Dacă nu greșesc, din aceștia 5 unul este lucrător medial, dar dintr-un sat. Astăzi sunt așteptate încă 19 teste ale lucrătorilor medicali, din secții non-covid. Sunt îngrijorat de ceea ce se întâmplă și că sunt atâtea cazuri”, ne-a comunicat primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov.

Alesul orașului susține că Spitalul raional nu era pregătit pentru a se deschide o nouă secție în cadrul instituției cu profil COVID.

,,Iată ne-am pomenit că în zilele următoare vom avea o carantină severă. La Sîngerei s-a făcut politică și nu s-a înțeles că toate forțele trebuie să fie unite cu medicii care sunt în prima linie. Înainte de a se deschide secția covid, am spus că nu este pregătit spitalul. Și nu doar la noi în raion, dar în toată republica. A fost o greșeală și iată aceasta acum dă rezultate. Atunci când s-au deschis nu erau nici dotate, nici medicii echipați și nici instructate.

După ce am ieșit și am spus public că nu sunt de acord să deschidă o nouă secție cu profil COVID, m-a telefonat șeful spitalului și m-a atacat. Chiar dacă Spitalul raional nu se supune juridic Primăriei, eu răspund de oameni și trebuie să fiu informat. Cred că toată responsabilitatea la ceea ce se întâmplă o poartă președintele Comisiei Situații Excepționale orășenești, președintelui și vicepreședintelui raionului, și comisarului. Aceasta este părerea mea. Ei nu au fost de acord ca să introducem carantina și iată culegem roadele”, a mai adăugat Covaliov.

Potrivit primarului de Sângerei, astăzi urmează să fie prezentate de autorități alte 19 rezultate de la probele luate de la personalul medical din Spital. Totodată, alesul orașului susține că nicio secție din instituția medicală raională nu a fost închisă, deocamdată.

,,Nu sunt vinoveți medicii, dar poartă responsabilitate conducătorii din instituțiilor spitalicești. Nu a fost închisă nicio secție. Astăzi așteptăm rezultatele la 19 teste care au fost prelevate ieri. Acum, la moment, sunt 9 și nu este temei de a le închide”, a menționat Covaliov.

Până în acest moment, în R. Moldova au fost înregistrate 3 980 de cazuri de infecție cu COVID-19. Bilanțul deceselor a ajuns la 122, cea mai fragedă victimă fiind o tânără de 23 de ani din Bălți.

Totodată, autoritățile au anunțat că până acum 1 272 de persoane au fost tratate și externate din instituțiile medicale.

Pe 17 martie în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, mai exact până pe cel puțin pe 15 mai, în legătură cu prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19.