Principală  —  IMPORTANTE   —   PAS cheamă partidele politice din…

PAS cheamă partidele politice din Parlament la dialog pentru a agrea o strategie comună privind vaccinarea anti-COVID-19

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) cheamă partidele politice din Parlament la dialog pentru a agrea o strategie comună privind vaccinarea în masă a populației și respectarea cu strictețe a normelor de protecție anti-COVID-19. Totodată, PAS anunță că va vota pentru inițiativa de simplificare a procedurii de achiziționare urgentă a vaccinurilor anti-COVID-19, anunțată anterior de premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Potrivit PAS, aceste două măsuri sunt primordiale pentru ieșirea cât mai rapidă din criza pandemică și economică, menționând că orice dezbateri politice pe acest subiect „vor dăuna grav eforturilor de depășire a crizei”.

În acest sens, PAS anunță că va vota pentru inițiativa de simplificare a procedurii de achiziționare urgentă a vaccinurilor anti-COVID-19.

În același timp, PAS reiterează că cea mai rapidă cale către stabilitate politică este organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Componența actuală a Parlamentului, dominată de deputații lui Plahotniuc și Șor, nu reprezintă voința poporului și doar va adânci criza”, menționează reprezentanții PAS.

Cabinetul de miniștri, în frunte cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat la 9 martie, că a identificat mijloace financiare necesare pentru achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19, iar serul urmează să fie procurat cu derogare de la Legea privind achizițiile publice. Modalitatea procurării vaccinului urmează să fie discutată la ședința Biroului permanent al Parlamentului, de comun cu prim-ministrul interimar și cu secretarii de stat ai ministerelor de resort.

La sfârșitul lunii martie, în R. Moldova urmează să ajungă două loturi de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer/BioNTech. Declarațiile au fost făcute ieri în cadrul unei conferințe de presă, de către profesorul universitar, coordonatoare a grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 Ninel Revenco.

Până în prezent, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, dar și 14 400 de doze, prin intermediul platformei COVAX.

De marți, 9 martie, au început să fie vaccinați și alți lucrători medicali, nu doar cei din secțiile de reanimare, Terapie Intensivă și secțiile cu profil COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în R.Moldova au fost vaccina 8116 persoane.