Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul, Președintele R. Moldova și…

Parlamentul, Președintele R. Moldova și Guvernul vor propune câte doi candidați pentru fiecare funcție vacantă de membru al CA

Foto: captură video

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a aprobat, în ședința de ieri, 13 decembrie, regulamentul cu privire la organizarea concursului de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului  Audiovizualului (CA), la propunerea entităților publice. Astfel, urmează ca Parlamentul, Președintele R. Moldova și Guvernul, la solicitarea Comisiei parlamentare, va prezenta câte doi candidați pentru fiecare funcție vacantă. 

Concursul va fi organizat de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media audiovizuale. 

Potrivit Regulamentului, concursul va avea la bază următoarele principii: competiția deschisă, alegerea după merit, asigurarea transparenței, tratament egal oferit candidaților. La funcția de membru al CA vor putea candida persoanele care întrunesc cumulativ următoarele cerințe:

  • dețin diplomă de licență sau echivalentă cu aceasta și au experiență de cel puțin 5 ani în unul din domeniile prevăzute de legislație: audiovizualului, al comunicării și jurnalismului, al dreptului, al cinematografiei, al culturii, al științei și cercetării, al tehnologiei informației și comunicațiilor, al publicității, precum și în activitatea academică;
  • cunosc prevederile legislației naționale și ale Uniunii Europene, precum și bunele practici internaționale în domeniul audiovizualului și în domenii conexe;
  • dețin cetățenia Republicii Moldova;
  • cunosc limba română și cel puțin o limbă de circulație internațională;
  • nu au calitatea de membru de partid și/sau de afiliat politic;
  • nu dețin, în mod direct sau indirect, interese, inclusiv financiare în cadrul furnizorilor de servicii media, distribuitorilor de servicii media, întreprinderilor de comunicații electronice sau al întreprinderilor din domeniul publicității;
  • au o reputație ireproșabilă;
  • nu sunt privați de dreptul de a ocupa o funcție publică prin hotărâre judecătorească definitivă.

Concursul va avea loc în două etape. Prima prevede selectarea candidaților în baza dosarelor depuse de către entitatea publică respectivă, iar a doua – interviul în cadrul ședinței Comisiei parlamentare. 

După audierea candidaților admiși la proba de interviu, Comisia parlamentară, în ședință închisă, va examina dosarele prezentate, punctajul acordat candidatului și va adopta decizia finală. 

Decizia Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media cu privire la selectarea candidaților la funcția de membru al CA, însoțită de dosarele candidaților admiși, va fi prezentată Comisiei juridice, numiri și imunități pentru examinarea și aprobarea coraportului. Ulterior, Comisia de profil va adopta și prezenta plenului Parlamentului pentru aprobare candidaturile selectate.

La 6 septembrie curent, după 9 ani de activitate, Dorina Curnic a anunțat că şi-a depus mandatul de membru al CA, menționând că nu este de acord cu lucrurile care au loc în ultima perioadă și solicitându-i președintelui CA, Dragoș Vicol, să plece din funcție.

La 15 octombrie, Veronica Cojocaru a demisionnat din funcția de membru CA.

Ulterior, la 15 noiembrie, după 4 ani de activitate, Olga Guţuţui, un alt membru al Consiliului Audiovizualului a anunțat că și-a depus mandatul. Aceasta și-a argumentat decizia precum că nu mai vrea să activeze într-o intituţie care s-a transformat într-un garant al interesului politic.

Consiliul Audiovizualului este constituit din 9 membri şi este format din:

  • 2 membri propuși de Parlament;
  • un membru propus de Președintele Republicii Moldova;
  • un membru propus de Guvern;
  • 5 membri propuși de organizațiile societății civile, selectați prin concurs public.

Durata mandatului membrilor Consiliului Audiovizualului este de 6 ani.