Un membru al Consiliului Audiovizualului a demisionat: „Instituţia s-a transformat în garant al interesului politic”

După 4 ani de activitate, Olga Guţuţui anunţă că își depune mandatul de membru al Consiliului Audiovizualului. Aceasta argumentează decizia precum că nu mai vrea să activeze într-o intituţie care s-a transformat într-un garant al interesului politic.

Un singur vot însă nu este suficient, întrucât deciziile se iau cu majoritate de voturi. Ba mai mult, se pare că deciziile se iau dincolo de pereții autorității de reglementare. Or, altfel nu poate fi explicat faptul de ce Consiliul, din garant al interesului public în domeniul audiovizualului, s-a transformat în garant al interesului politic în audiovizual, din autoritate publică autonomă și independentă, Consiliul a devenit o entitate ce poartă chipiu colorat, iar culoarea acestuia, la o anumită perioadă, se schimbă, după cum se schimbă dimensiunile grupurilor media controlate de către politicieni. Despre aceasta vorbesc deciziile, atitudinile și abordările autorității de reglementare. Este o realitate tristă, dar care nu poate fi negată”, susţine Olga Guţuţui.

La 6 septembrie curent, după 9 ani de activitate, Dorina Curnic a anunțat că şi-a depus mandatul de membru al CA (CA), menționând că nu este de acord cu lucrurile care au loc în ultima perioadă și solicitându-i președintelui CA, Dragoș Vicol, să plece din funcție.

Consiliul Audiovizualului este constituit din 9 membri şi este format din:

  • 2 membri propuși de Parlament;
  • un membru propus de Președintele Republicii Moldova;
  • un membru propus de Guvern;
  • 5 membri propuși de organizațiile societății civile, selectați prin concurs public.

Durata mandatului membrilor Consiliului Audiovizualului este de 6 ani. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *