Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul a lansat concursul pentru…

Parlamentul a lansat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de director al Consiliului de administrație al ANRE

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe organizează concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Persoanele care vor să candideze pot depune dosarele de concurs până pe data de 5 septembrie 2022, anunță Parlamentul.

Printre criteriile de selectare a candidaților figurează experiența în sectoarele reglementate de ANRE, experiența managerială, cunoașterea pieței energetice, cunoașterea legislației sectoriale și a obligațiilor R. Moldova în Acordul de Asociere, dar și experiența internațională de colaborare cu instituțiile de reglementare.

„Viitorul director al Consiliului de administrație al ANRE trebuie să aibă studii superioare în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic și experiență de cel puțin zece ani în unul dintre aceste domenii. Totodată, este necesară experiență de cel puțin trei ani în funcții de conducere în instituții publice sau întreprinderi din sectoarele reglementate de ANRE. Candidatul trebuie să prezinte o scrisoare de motivație, scrisă în limba română, în care să explice viziunea sa asupra activității ANRE”, anunță Parlamentul într-un comunicat.

Dosarul pe care urmează să-l depună participanții la concurs trebuie să conțină următoarele acte: copia buletinului de identitate, curriculum vitae, copiile diplomelor de studiu, dovada experienței profesionale, cazier judiciar sau declarație pe proprie răspundere, scrisoare de motivație, declarații pe proprie răspundere a lipsei existenței conflictului de interese și că nu este membru al unui partid politic.

Potrivit legislației, ANRE este condusă de un Consiliul de administrație, format din cinci directori, numiți de Parlament, în bază de concurs. Alte detalii despre concursul de selectare a candidatului la funcția de Director al Consiliului de administrație al ANRE pot fi accesate pe site-ul Parlamentului.

Pe 15 iulie 2022, Octavian Calmîc, unul dintre directorii ANRE, și-a dat demisia. Galina Sanduța, purtătoarea de cuvânt a Agenției, a menționat că Octavian Calmîc a demisionat din „motive personale”.

Pe 21 iulie, deputații au aprobat proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea mandatului de director al Consiliului de administrație al ANRE al lui Octavian Calmîc.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Octavian Calmîc și-a depus cererea de demisie la data de 15 iulie, menționând că, „pentru a asigura funcționalitatea activității Consiliului de administrație al ANRE în perioada de criză energetică, va continua să activeze până la numirea unui nou director”.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că, în 2021, Octavian Calmîc a ridicat un salariu anul de 911 913 de lei pentru funcția de director ANRE, ceea ce constituie aproape 76 de mii de lei lunar.

Familia Calmîc deține un teren intravilan cu suprafața de 0,0703 – obținut în 2016 prin contract de donație și o vilă cu suprafața de 47,2 metri pătrați – cumpărată în 2020.

De asemenea, potrivit declarației de avere și interese personale pentru 2021, familia Calmîc mai are și două apartamente: unul de 112 de metri pătrați cumpărat în 1999 și unul de 45,4 – obținut în 1998 prin „contract / transmitere-primire a locuinței în proprietate privată”, precum și o casă de locuit de 104,3 meri pătrați, dobândită în 2016 prin contract de donație.

Familia Calmîc mai are și două mașini:
Porsche din 2015 care a ajuns în posesia familiei Calmîc în 2018 prin „alte contracte translative de posesie şi de folosinţă”.
Toyota RAV4, anul de fabricație 2017 – de 18 000 de euro.

Totodată, familia Calmîc deține și mai multe conturi bancare în lei și euro pe care, în total, sunt 4 milioane 375 de mii 767 de lei și 61 000 de euro.

Salarii lunare de peste 75 de mii de lei, locuințe spațioase și mașini luxoase. Averile directorilor ANRE în 2021 – instituție care reglementează și monitorizează sectorul energetic al R. Moldova – DOC