Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Opt tineri din Moldova au…

Opt tineri din Moldova au obținut burse de studii în Slovacia

Opt tineri din Republica Moldova vor merge la studii în Slovacia. Tinerii au fost selectați în urma unui concurs de burse anunțat de Guvernul Republicii Slovace. Alegerea lor a fost făcută pentru domenii ca medicina, economia sau arhitectura. Aceștia vor beneficia de o bursă lunară de 300 de euro, iar în primul an de studii vor învăța limba slovacă.

lilian darii
Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag

Conform tradiției, statul slovac oferă în fiecare an burse pentru elevi, studenți, masteranzi și doctoranzi moldoveni. În acest an, au fost acordate 7 burse pentru studii complete la licență și una pentru doctorat. Pentru facilitarea procesului de învățământ, studenții se pot bucura și de burse pentru studierea limbii slovace:ambasada slovacă este mereu deschisă pentru asistență și informații suplimentare, afirmă ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag. Anual, numărul burselor acordate crește, ceea ce face ca relațiile dintre aceste două state să devină mai puternice.

Celor opt tineri bursieri le-au fost oferite diplome de merit. Totodată, aceștia au fost susținuți și de părinții lor, care consideră că aceasta este o oportunitate pentru viitorul copiilor lor. Viceministrul educației, Vasile Marina, nu a ezitat să felicite tinerii, dar și părinții ce i-au crescut.

Lozinschi Cristina este una dintre câștigătoare și afirmă că a ales anume Slovacia pentru că este o țară frumoasă și îi place mult limba. În schimb, mama recunoaște că a fost constrânsă de problemele financiare: studiile la medicină sunt costisitoare iar salariile mici. Peste hotare ne va fi mai ușor să o întreținem.

O altă elevă, Ecaterina Pătrașcu, admisă la facultatea finanțe și bănci, este sigură că decizia de a pleca peste hotare este cea mai bună.

La rândul său, viceministrul de Externe, Lilian Darii, a declarat că investițiile în educație sunt cele mai importante, de aceea el le dorește mult succes elevilor și îi îndeamnă să vină acasă ca să implementeze cunoștințele acumulate.