Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ONG-urile de media: persoanele care…

ONG-urile de media: persoanele care au agresat jurnaliștii în timpul protestelor trebuie pedepsite

today.md

Organizațiile de media din Republica Moldova și-au exprimat îngrijorarea față de cazurile de agresare a jurnaliștilor la manifestațiile publice, unde aceștia sunt prezenți în virtutea meseriei lor și a datoriei de a informa cetățenii.

 

O declarație a ONG-urilor, vine după ce duminică, 29 noiembrie, în timpul protestelor din fața sediului Ministerul Afacerilor Interne, au fost înregistrate două cazuri de agresare a jurnaliștilor, scrie media-azi.md.

În primul caz, un cameraman al televiziunii online ”Today.md” a fost lovit cu pumnul în cap şi bruscat cu picioarele de către un protestatar din Platforma ”DA”.

În al doilea caz au fost vizați jurnaliști de la Publika TV, care au fost înjurați de cetățenii ce nu sunt de acord cu politica editorială a acestui post TV.

Imaginile video postate de Today.md surprind momentul când cameramanul este bruscat de protestatari, iar mai multe persoane îi agresează verbal pe jurnaliști.

Ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, a declarat că poliția s-a autosesizat și că persoanele care au agresat jurnaliștii au fost identificate.

ONG-urile semnatare ale declarației cer ministerului „să ancheteze operativ şi să aplice sancţiunile prevăzute de lege faţă de persoanele care atentează la dreptul şi libertatea jurnaliştilor de a se documenta la evenimentele publice”, dar și „să elaboreze măsuri eficiente de preîntâmpinare a unor astfel de cazuri pe viitor”.

O altă solicitare a organizațiilor de media  îndeamnă instituțiile mass-media „să se detașeze de simpatiile lor politice și să mediatizeze corect și echidistant protestele cetățenilor și alte evenimente ce au loc în țară; să renunțe la manipulare și dezinformare, pentru a nu atrage asupra lor oprobriul public și pentru a menține jurnalismul în limitele deontologice profesionale.”

Declarația a fost semnată de către: Centrul pentru Jurnalism Independent; Asociația Presei Independente; Asociația Presei Electronice; Centrul ”Acces-Info”; Centrul de Investigații Jurnalistice; Comitetul pentru Libertatea Presei; Asociația Telejurnaliștilor Independenți; Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova.

Foto: today.md