Principală  —  IMPORTANTE   —   OMS a donat Ministerului Sănătății…

OMS a donat Ministerului Sănătății un lot de medicamente, consumabile medicale și dezinfectante pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și pandemia COVID-19

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a donat Ministerului Sănătății (MS) un nou lot de medicamente, consumabile medicale și dezinfectante pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și pandemia COVID-19.

Mai exact, au fost oferite 200 de mii de sticle cu soluție pentru igiena mâinilor, 770 de kg de medicamente, consumabile medicale și 900 de fiole de Tocilizumab – medicament sub formă de produs injectabil utilizat în tratamentul COVID-19, dar și a artritei reumatoide și juvenile, precum și un kit pentru tratamentul malariei. 

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că datorită asistenței internaționale, inclusiv suportului OMS, „a fost posibilă fortificarea capacităților instituțiilor medicale din țară, care acordă asistență pacienților infectați cu COVID-19 și persoanelor refugiate”.

„Suportul continuu al OMS pentru R. Moldova se manifestă prin asistență tehnică, expertiză, dar și donații, conform necesităților Ministerului Sănătății. Suntem alături de sistemul național de sănătate și de lucrătorii medicali, care au nevoie în continuare de echipamente personale de protecție și echipamente performante pentru a-și face munca în condiții sigure și la cel mai înalt nivel”, precizează Miljana Grbic, reprezentanta OMS în R. Moldova.

Potrivit Ministerului Sănătății, Tocilizumab este un medicament biologic, cu efect imunosupresiv, utilizat în tratamentul maladiilor autoimune asociate cu hiperinflamații, precum artrita reumatoidă și artrita juvenilă. Deoarece SARS-CoV-2 este asociat cu dereglarea răspunsului imun și hiperinflamații, utilizarea acestui preparat în cazuri severe de COVID-19 a demonstrat efecte pozitive și a fost recomandată folosirea acestuia în tratament.

Organizația Mondială a Sănătății a acordat suport autorităților din sănătate și lucrătorilor medicali din R. Moldova în combaterea SARS-CoV-2, lansarea și desfășurarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, instruirea lucrătorilor medicali și gestionarea crizei refugiaților. OMS, împreună cu Uniunea Europeană și USAID, au contribuit la îmbunătățirea capacităților naționale de laborator, a supravegherii epidemiologice, managementului clinic, prevenirii și controlului infecțiilor în țară.

Conform autorităților din sănătate, cele zece laboratoare din rețeaua națională și laboratorul de referință din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost utilate, datorită suportului OMS și USAID Moldova, cu reagenți și consumabile, frigidere, distilatoare și autoclave, echipamente IT. Cu suportul Uniunii Europene a fost procurat cel mai performant secvențiator al genomului la SARS-CoV-2.

În perioada 2020-2021, Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu toți partenerii săi, Uniunea Europeană, USAID, guvernele Germaniei, Elveției, Canadei, Norvegiei și Austriei, a procurat echipamente și consumabile medicale în valoare aproximativă de 8,4 milioane de dolari.