Principală  —  IMPORTANTE   —   O serie de încălcări grave,…

O serie de încălcări grave, depistate de ANSA la „Necropola”, unde sunt circa 500 de animale: adăpostul nu dispune de serviciile unui medic veterinar

sursa: ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a depistat o serie de încălcări în urma controlului desfășurat la adăpostul pentru animale de companie fără stăpân din mun. Chișinău, al Î.M. Regia „Autosalubritate”, la 8 decembrie curent, se arată într-un comunicat de presă al ANSA.

Încălcările constatate de inspectorii Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor (DTSA) mun. Chişinău:

  • „Necropola de animale” funcționează în lipsa autorizației sanitar-veterinare, fapt care contravine prevederilor expres stabilite în Legea cu privire la activitatea sanitar-veterinară, care stabilește că „agenții economici care desfășoară cel puțin una dintre activitățile menționate în anexa nr. 6 pot activa doar dacă acestea au fost supuse procedurii de autorizare/înregistrare sanitară veterinară de către Agenție”.
  • Unitatea de transport, doar una la număr, pentru transportarea animalelor vii și a cadavrelor de animale, la fel, nu dispune de autorizație sanitar-veterinară de funcționare, fapt care la fel contravine legii sus-menționată.
  • Adăpostul pentru animale de companie nu dispune de serviciile unui medic veterinar, așa cum stabilește art. 18 alin (2) lit. c) al Legii nr. 221/ 2007.
  • Animalele, în număr de 492, din incinta adăpostului nu sunt supuse supravegherii sanitar-veterinar și lipsesc cu desăvârșire evidențele necesare stabilite.
  • Lipsa totală a deservirii animalelor după intervențiile chirurgicale, fiind astfel predispuse suferințelor
  • Lipsa totală a evidenței tratamentelor medicamentoase sau chirurgicale efectuate, adică nu sunt cunoscute procedurile de intervenții chirurgicale, de către cine s-au efectuat, în ce condiții.
  • Animalele sunt hrănite cu mâncare de proveniență necunoscută și în lipsa certificatelor sanitar-veterinare
  • Volierile și spațiile de întreținere nu coresund cerințelor descrise în anexa nr. 2 la Decizia Consiliului mun. Chișinău nr. 4/4 din 17.09.2019.
  • Lipsa evidenței examinării zilnice a animalelor
  • Lipsa evidenței efectuării dezinfecțiilor spațiilor de întreținere a animalelor, a teritoriilor adiacente, a unității de transport care transportă animalele, cadavrele acestora, precum și calitatea efectuării acestora
  • Lipsa evidenței mortalității animalelor și a trasabilității cadavrelor
  • Lipsa utilităților necesare respectării cerințelor de biosecuritate
  • Animale nu sunt grupate corespunzător vârstelor, sexelor, agresivității, stării de sănătate, etc.
  • Nerespectarea rigorilor de carantină a animalelor aduse
  • Spațiul utilizat pentru înhumarea cadavrelor de animale nu corespunde cerințelor și la momentul controlului nu au fost prezentate acte din care să releve dreptul de utilizare a terenului respectiv în acest scop
  • Lipsa evidenței identificării animalelor
  • Lipsesc substanțele dezinfectante necesare
  • Exploatația nu dispune de aprovizionarea cu apă potabilă

Reprezentanții ANSA susțin că are loc definitivarea procedurilor de încheiere a controlului, iar persoanele găsite vinovate vor fi trase la răspundere conform prevederilor art. 157, 158 și 196 din Codul Contravenţional al R. Moldova. La fel, ANSA menționează că va solicita și altor instituții abilitate să examineze, conform competențelor, situația respectivă.

Comunicatul ANSA a fost plasat după ce societatea civilă a anunțat că organizează un protest la ANSA pentru a solicita un control deschis al Necropola de animale. Mai mult, reprezentanții ANSA spun că la 8 decembrie au remis, în adresa asociațiilor obștești de profil, o adresare prin care îi învită la 14 decembrie, la o masă de discuții, la care, potrivit lor, va fi abordată problema asigurării de către societate și instituțiile responsabile a cerințelor de protecție și bunăstare a animalelor.

Totodată, după finalizarea procedurilor aferente controlului efectuat la adăpostul pentru animale de companie fără stăpân din mun. Chișinău, al Î.M. Regia „Autosalubritate” ANSA anunță că va solicita conducerii Primăriei mun. Chișinău stabilirea unei ședințe comune pentru a fi prezentate cele constatate și a fi cerute explicațiile de rigoare pe marginea acestui subiect.

Potrivit prevederilor Legii privind administraţia publică locală, competența aprobării regulilor de întreţinere a câinilor, a pisicilor şi a altor animale domestice îi revine autorităților publice locale. Potrivit Codului Contravenţional al R. Moldova administrația publică locală la fel posedă competențe de efectuare a controalelor/verificărilor și în baza constatărilor pot aplica sancțiunile prevăzute de art. 157 alin.(1)–(3), (5)–(10) Cruzimea faţă de animale.