Principală  —  IMPORTANTE   —   O companie asociată lui Șor,…

O companie asociată lui Șor, care promitea să furnizeze gaze naturale locuitorilor Autonomiei Găgăuze cu 10 lei pentru un metru cub și care a rămas cu licența suspendată, a dat în judecată ANRE

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Alexandr Grosu, directorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L., califică decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care a fost suspendată licența companiei pe un termen de trei luni drept „ilegală”. „Nordgaz Furnizare” SRL este compania asociată fostului deputat fugar Ilan Șor care promitea să furnizeze gaze naturale locuitorilor Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia cu 10 lei pentru un metru cub.

„(…) Considerăm că această hotărâre este ilegală. A fost emisă cu încălcările grave atât din punct de vedere a procedurii, cât și din punct de vedere al fondului cauzei (…). Situația creată în perioada 20-22 decembrie este, în viziunea mea, dirijată de anumite persoane fizice sau juridice care nu doresc să livreze gaze naturale la un preț mai ieftin față de prețul pe care îl propune SA „Moldovagaz”(…). Este un act administrativ defavorabil care urmează a fi atacat, fie aprobat prin hotărârea instanței de judecată (…)”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.

Decizia ANRE a fost atacată în judecată, cererea fiind repartizată la Judecătoria Bălți.

Pe 22 decembrie 2023, ANRE a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” S.R.L. pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de trei luni. Potrivit unui comunicat al Agenției, decizia a fost emisă în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoltransgaz” care a informat că, deși furnizorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L. încă nu dispune de cantități de gaze injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale, acesta a început livrarea neautorizată a gazelor naturale către consumatorii săi, extrăgând volumele din sistemul gazier al R. Moldova.

„Astfel, se constată o încălcare flagrantă a prevederilor Regulilor pieței gazelor naturale, aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 534/2019 și ale Legii cu privire la gazele naturale.

În același timp, ANRE a fost informată că „Nordgaz Furnizare” S.R.L., nefiind înregistrat în Registrul participanților la piața angro a gazelor naturale, a solicitat acces la platforma Regional Booking Platform (RBP) care permite rezervarea capacității de transport a gazelor naturale, fiind astfel încălcate prevederile art. 941 alin (1) al Legii nr. 108/2016, care stabilește obligativitatea participanților la piața angro a gazelor naturale care efectuează tranzacții cu produse energetice angro sau care manifestă interesul de a participa la astfel de tranzacții prin intermediul notificărilor de tranzacționare, de a se înregistra în Registrul participanților la piața angro. Până în prezent, Agenția nu a recepționat din partea „Nordgaz Furnizare” S.R.L. nici o cerere de înregistrare în Registrul participanților la piața angro a gazelor naturale, fapt confirmat și de administratorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L. în cadrul ședinței”, anunța vineri instituția.

La începutul lunii decembrie, fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor în dosarul „Frauda bancară”, a declarat că așa-numitul gaz la 10 lei metrul cub, promis locuitorilor din UTA Găgăuzia, „se află practic la graniță, dar autoritățile refuză să-i permită să treacă din cauza lipsei dorinței de a ușura viața oamenilor”.

Astfel, deși ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat anterior că actul de furnizare a gazelor naturale, publicat de bașcana Evghenia Guțul, este „un fals și nu poate fi executat”, oligarhul Ilan Șor a afirmat într-o postare pe Facebook că „iarna pentru locuitorii Găgăuziei și instituțiile autonomiei ar fi putut începe cu prețuri reduse la gaz – 10 lei pe metru cub”.