Principală  —  IMPORTANTE   —   Vadim Ceban reacționează la declarațiile…

Vadim Ceban reacționează la declarațiile oligarhului Ilan Șor: „Moldovagaz nu are nici capacitate fizică și nici juridică de a bloca la frontieră furnizori alternativi de gaze naturale”

Sursa: Colaj ZdG

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, afirmă că întreprinderea pe care o conduce nu are „nici capacitate fizică și nici juridică de a „bloca la frontieră” aprovizionarea R. Moldova cu furnizori alternativi de gaze naturale”.

Reacția vine după ce fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor în dosarul „Frauda bancară”, a declarat că așa-numitul gaz la 10 lei metrul cub, promis locuitorilor din UTA Găgăuzia, „se află practic la graniță, dar autoritățile refuză să-i permită să treacă din cauza lipsei dorinței de a ușura viața oamenilor”.

„(…) Companiile regionale de distribuție a gazelor naturale din grupul „Moldovagaz” SA au primit un pachet de documente de la un furnizor independent, necesar pentru distribuția gazelor naturale în zonele geografice menționate. Informația primită nu corespundea listei de documente pentru contractul standard de distribuție, astfel, procesul de schimbare a furnizorului nu a fost încă inițiat, iar documentația a fost returnată pentru revizuire. Conform legislației, această procedură durează până la 20 de zile, ținând cont de toate cerințele și condițiile.

Până în prezent, SA „Moldovagaz” a primit o singură cerere de schimbare a furnizorului de gaze naturale, care respectă toate normele, din partea administratorului companiei de furnizare”, a declarat șeful Moldovagaz într-o postare pe Telegram.

Astfel, deși ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat anterior că actul de furnizare a gazelor naturale, publicat de bașcana Evghenia Guțul, este „un fals și nu poate fi executat”, oligarhul Ilan Șor afirmă într-o postare pe Facebook că „iarna pentru locuitorii Găgăuziei și instituțiile autonomiei ar fi putut începe cu prețuri reduse la gaz – 10 lei pe metru cub”.

„(…) Partenerul nostru Nordgaz Furnizare SRL a demonstrat seriozitate și transparență în tranzacțiile gazului. Toate contractele și plățile sunt făcute publice, nu există motive de critică. O asemenea transparență ar fi de dorit și din partea structurilor guvernamentale! În prezent, gazul se află practic la graniță, dar autoritățile refuză să-i permită să treacă din cauza lipsei dorinței de a ușura viața oamenilor (…)”, a spus Șor.

Pe 10 noiembrie, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a transmis că, în legătură cu unele declarații ale reprezentanților unor companii private de furnizare a gazelor naturale, SA „Moldovagaz” se va adresa la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) și la Consiliul Concurenței al R. Moldova cu solicitarea de a investiga aceste acțiuni și a stabili „eventuală manipulare” a pieței de gazele naturale.

Anunțul lui Vadim Ceban a venit la scurt timp după ce directorul companiei Nordgaz Furnizare Alexandru Grosu, care ar urma să livreze gaze naturale, în Găgăuzia și Taraclia, la preț de 10 lei pentru un metru cub de gaze, a ținut un briefing de presă în care a declarat că întreprinderea s-a adresat oficial către operatorii rețelelor de distribuție a gazelor naturale, care activează pe teritoriul R. Moldova și sunt filiale ale întreprinderii Moldovagaz.

Bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a anunțat marți, 31 octombrie, că locuitorii regiunii ar urma să plătească un preț preferențial pentru gazele naturale. Ulterior, ministrul Energiei a spus că contractul de furnizare a gazelor naturale publicat de bașcana Evghenia Guțul, semnat între NORDGAZ FURNIZARE și ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI (o companie din Turcia, n.red.), este „o minciună, un fals și nu poate fi executat”.