Principală  —  IMPORTANTE   —   Nu mai sunt paturi libere,…

Nu mai sunt paturi libere, în spitalele municipale, pentru pacienții cu Covid-19: „E o misiune grea ca să găsim un loc liber în terapie intensivă”

Toate paturile activate în spitalele municipale, inclusiv cele de la terapie intensivă, pentru pacienții infectați cu Covid-19, sunt ocupate. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Direcției Sănatate din cadrul Primariei municipiului Chișinău, Boris Gîlca, care a menționat că spitalele municipale au ajuns la capacitatea maximă de spitalizare a pacienților diagnosticați cu noul coronavirus.

Astfel, funcționarul municipal a menționat că în zilele următoare ar urma să fie activate încă 200 de paturi la centrul de COVID-19, de la Moldexpo.

Cele 1042 de paturi sunt ocupate. Zilnic, mai putem identifica de la 5 la 10 paturi doar din contul acelor pacienți care se externează. Atenționez că paturi libere sunt la limită. Capacitățile sunt la limită. În continuare, toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate și uneori devine o misiune grea ca să găsim un loc liber în terapie intensivă. Colaborăm cu Ministerul Sănătății, cu colegii din spitalele republicane pentru a face față acestei presiuni. În continuare, suntem gata și probabil foarte curând vom activa acele 200 de paturi de la Centrul Covid-19 de la Moldexpo în așa fel ca să putem acorda asistența medicală tuturor care au nevoie”, a menționat Boris Gîlca.

Totodată, autoritățile muncipale au menționat că a crescut și perioada de spitalizare a pacienților infectați cu Covid-19.

Observăm în spitale și tendința de prolungare a perioadei de spitalizare, din aceste motive avem o perioadă mai mare de ocupare a unui pat de spital. Respectiv, rotația unui pat rămâne pe o durată mult mai mare, iar asta nu ne perimite să internăm mai mulți pacienți”, a mai precizat șefului adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

În context, Gîlcă susține că „sistemul medical este bine pregătit, în continuare, pentru acordarea asistenței medicale”.

„Sistemul medical este bine pregătit, în continuare, pentru acordarea asistenței medicale. Avem toate cele necesare, medicamente, consumabile și echipamente pentru salvarea pacienților în stare critică”, a mai declarat funcționarul municipal.

De la debutatul pandemiei de COVID-19, în R. Moldova au fost înregistrate 97 941 de cazuri de infectare. Tot în această perioadă, 79 556 de pacienți s-au tratat, iar 2149 au decedat.