Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Nu există niciun semn" de…

„Nu există niciun semn” de amenințare militară directă la adresa R. Moldova sau a României, afirmă SUA

Sursa: ria.ru

Statele Unite nu au „niciun indiciu” privind o amenințare militară directă din partea Rusiei la adresa R. Moldova sau a României în acest moment, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, citat de The Guardian.

„Menținem contactul și comunicarea strânsă cu partenerii noștri moldoveni și aliații noștri români”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat vineri, 10 februarie, că două dintre rachetele lansate de Federația Rusă de pe mare au intrat în spațiul aerian al R. Moldova și al României puțin după ora 10:00, în timp ce sirenele de alarmă aeriană au fost activate pe întregul teritoriu al Ucrainei.

Șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus vineri convocarea de urgență la Ministerul afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al R. Moldova a unei rachete rusești în cursul zilei de astăzi”.

Ministerul Apărării a anunțat că structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al R. Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.

Ministerul de la București de externe a negat negat informațiile. Autoritățile române au declarat că rachetele de croazieră rusești s-au apropiat la mai puțin de 35 km de granița de nord-est a țării, dar nu au încălcat teritoriul acesteia. Două avioane MiG-21 care efectuau un zbor de antrenament au fost deviate pentru a monitoriza zona.

Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acesta prevedea preluarea controlului asupra statului. Declarațiile au fost confirmate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, care a comunicat că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.