Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Zelenski anunță că Ucraina a…

Zelenski anunță că Ucraina a interceptat „planul pentru destabilizarea R. Moldova de către Serviciul de Informații rus”. SIS confirmă recepționarea informațiilor

Captură de ecran

Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acesta prevedea preluarea controlului asupra statului. Declarațiile au fost confirmate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, care a comunicat că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

„Am vorbit recent cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, și am informat-o că am interceptat planul pentru destabilizarea R. Moldova de către Serviciul de Informații rus. Aceste informații arată cine, unde și cum va destabiliza democrația din R. Moldova și va institui controlul asupra țării. Nu am avut nici un dubiu, în momentul în care primit acest document și am înțeles de unde venea. Am avertizat imediat R. Moldova despre aceste pericole pentru a o proteja, sunt sigur că oricare dintre voi ar fi făcut la fel. Nu știm dacă Moscova a dat, cu adevărat, ordinul să fie implementat planul împotriva R. Moldova, dar am interceptat acest plan, l-am recunoscut, și l-am văzut ca fiind foarte asemănător cu cel pe care îl aveau împotriva Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din 9 februarie.

La scurt timp, reprezentanții SIS au emis un comunicat de presă în care au confirmat recepționarea informațiilor de la partenerii ucraineni, dar au menționat că nu pot oferi mai multe detalii, „deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare”.

„În același timp, menționăm că, SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.

În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.

Asigurăm cetățenii R. Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”, se arată în comunicatul SIS.

Șeful diplomației ruse a afirmat recent că Occidentul ar vrea să transforme R. Moldova în „următoarea Ucraină”. Declarațiile au fost „respinse categoric” de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), care a menționat că „nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”.