Principală  —  IMPORTANTE   —   NTV Moldova și Primul în…

NTV Moldova și Primul în Moldova, sancționate cu 35 de mii de lei de CA în legătură cu un subiect despre citarea Galinei Dodon la Procuratură. Alte două posturi TV au primit avertizări publice

Posturile de televiziune „NTV Moldova” și „Primul în Moldova” au fost sancționate de Consiliul Audiovizualului (CA), în cadrul ședinței din 8 iulie, în legătură cu difuzarea unui subiect despre citarea Galinei Dodon la Procuratură. Consiliul a mai sancționat și posturile „Exclusiv TV” și „Accent TV” pentru încălcarea prevederilor privind informarea corectă.

Potrivit CA, postul „NTV Moldova”, gestionat de compania „Exclusiv Media” SRL, care a fost fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță, ar fi încălcat prevederile Codului serviciilor media audiovizuale privind informarea corectă, favorizarea liberei formări a opiniilor și prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție.

„Primul în Moldova”, deținut anterior de Igor Ceaika, om de afaceri și fiul fostului procuror general din Rusia, și care în august 2021 a ajuns în proprietatea cetățenaului rus Samvel Grigorian, care a difuzat același buletin de știri, nu ar fi menționat că programul audiovizual provine din alte surse decât cele ale redacției.

Astfel, Consiliul Audiovizualului a amendat „NTV Moldova” cu 25 000 de mii de lei. „Primul în Moldova” a primit o avertizare publică și o amendă în valoare de 10 000 de lei.

Consiliul Audiovizualului menționează că a monitorizat posturile respective de televiziune în baza sesizării Asociației Obștești Comunitatea „WatchDog.MD” referitor la difuzarea, în cadrul principalelor buletine informative, a unui subiect despre citarea Galinei Dodon la Procuratură.

Totodată, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu amendă în valoare de 5 000 de lei furnizorul de servicii media „Canal Regional” SRL pentru neprezentarea înregistrărilor serviciului media audiovizual de televiziune „Canal Regional” pentru perioada 01-07 iunie 2022.

Tot în ședința de vineri, 8 iulie, Consiliul Audiovizualului a sancționat serviciile media audiovizuale de televiziune „Exclusiv TV” și „Accent TV” pentru încălcarea prevederilor art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale privind informarea corectă, în special a celor legate de prezentarea informațiilor cu imparțialitate și bună credință, favorizarea liberei formări a opiniilor și prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în cadrul programelor de știri, de dezbateri sau alte emisiuni informative difuzate în perioada 24-26 mai 2022.

Prin urmare, „Exclusiv TV” a fost sancționat cu trei avertizări publice, iar „Accent TV” a primit două avertizări publice,

„PP „Exclusiv Media” SRL  și „TELESISTEM-TV” SRL sunt obligate să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri”, subliniază CA.

Consiliul Audiovizualului a dispus monitorizarea serviciilor media audiovizuale de televiziune: „TV8”, „Canal 2”, „PEH TV”, „Canal 3”, „ITV”, „Exclusiv TV”, „Accent TV”, „Mega TV”, „Ren TV Moldova” și „Canal 5”, urmare a autosesizării membrului CA, Ruslan Mihalevschi, privind respectarea prevederilor art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale, în contextul evenimentelor privind perchezițiile și reținerea ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul programelor de știri, de dezbateri sau alte emisiuni informative.

Criteriul de selectare a serviciilor media audiovizuale de televiziune supuse monitorizării l-a constituit cota de audiență, și anume serviciile media audiovizuale de pe pozițiile 11-20, potrivit datelor măsurătorului de audiență prezentate la Consiliul Audiovizualului pentru trimestrul I al anului 2022.

De ceva timp posturile de televiziune Primul în Moldova și NTV Moldova difuzează fie concomitent, fie la ore diferite aceleași buletine de știri, prezentate de aceiași moderatori. O situație similară se atestă și la canalele Publika TV și Prime TV. Reprezentanții canalelor explică acest fapt prin reducerea veniturilor. De cealaltă parte, experți din domeniul media consideră că astfel de practici „ar trebui curmate”, iar CA anunță că a inițiat monitorizări la acest capitol la mai multe canale TV, informează Media-Azi.