• Noi documente despre cum și-a schimbat acționarii compania concesionară a Aeroportului Chișinău. Reacția Avia Invest

  Noi documente despre cum și-a schimbat acționarii compania concesionară a Aeroportului Chișinău. Reacția Avia Invest
  vizualizări
  26 decembrie 2019 | 15:21

  „Komaksavia Airport Invest” Ltd., care deține 95% din „Avia Invest”, companie care administrează Aeroportul Chișinău, și-a schimbat acționarii în mai multe instanțe de-a lungul timpului, ca în prezent să ajungă în gestiunea omului de afaceri rus, Andrei Goncearenko. Documente expediate însă în adresa mai multor instituții mass-media, arată că din 12 decembrie, acționar al „Komaksavia” ar fi bulgarul Marin Tenev, care are conexiuni cu omul de afaceri Vladimir Russu, fost proprietar al „Casei Albe” de la Valea Morilor.

  În adresa mai multor instituții mass-media au parvenit documente cu privire la fondarea, deținerea și înstrăinarea „Komaksavia Airport Invest” Ltd. Potrivit acestor documente, ultimul dintre care datează din 12 decembrie 2019, acționar al „Komaksavia” ar fi Marin Mihov Tenev, care a deținut acțiunile companiei și în perioada 4 aprilie 2018 – 28 august 2019, înainte ca aceste acțiuni să ajungă la NR Investments Limited. În documentele cu privire la tranzacțiile prin care a trecut „Komaksavia” nu figurează însă și omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, prezentat de „Avia Invest” ca beneficiar al „Komaksavia”.

  Cum și-a schimbat acționarii „Komaksavia Airport Invest” Ltd.

  Documentele expediate în adresa mai multor instituții mass-media arată că „Komaksavia”, fondată în 2016, l-a avut ca și acționar, în perioada 19.08.2016 – 22.08.2016, pe Kyriakos Panagos, avocat în cadrul biroului de avocatură & consultanță Panagos&Panagos.

  Ulterior, compania a fost transmisă, până în aprilie 2018, afaceristului rus Modris Karklinsh care, la rândul său, a transmis compania bulgarului Marin Mihov Tenev. Rise Moldova a scris anterior că Tenev are conexiuni cu omul de afaceri moldovean Vladimir Russu. Familia lui Vladimir Russu este cea care a construit „Casa Albă” din coasta parcului Valea Morilor, atribuită de unele insituții mass-media lui Vlad Plahotniuc. Detalii AICI.

  Odată cu preluarea acțiunilor „Komaksavia” de către Marin Tenev a fost schimbată și structura Consiliului de Administrație al Avia Invest, membri ai căruia au devenit deputatul fugar Ilan Șor și mama sa Ilona Șor.

  Marin Tenev a fost acționar al „Komaksavia” până în august 2019, când compania a fost preluată NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey, beneficiar fiind Nat Rothschild. La 23 decembrie, NR Investments Ltd a anunțat că renunță la cota de 95 % din compania Avia Invest. Documentele expediate în adresa instituțiilor mass-media arată însă că, din 12 decembrie, acționar al „Komaksavia” a redevenit Marin Mihov Tenev, nu Andrei Goncearenko, așa cum a prezentat „Avia Invest”.

  Poziția Avia Invest

  Andrei Goncearenko, foto: protv.md

  Ziarul de Gardă a solicitat o reacție din partea „Avia Invest” care, la rândul său, ne-a comunicat că beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd. este omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, care urmează a fi inclus oficial, în calitate de beneficiar al companiei, în Registrul comercial al Ciprului. Tranzacția de transmitere a acțiunilor către noul investitor ar fi avut loc la 23 decembrie.

  „Informăm că, aproximativ două săptămâni în urmă, NR Investment Ltd. a anunțat despre intenția de a desface afacerea cu „Komaksavia Airport Invest” Ltd. Imediat după acest anunț, dl Marin Tenev a demarat negocierile privind transferul companiei către noi potențiali investitori. Andrei Goncearenko demult era interesat de Aeroportul Internațional Chișinău, iar luni, 23 decembrie, a fost semnată tranzacția cu privire la transmiterea acțiunilor „Komaksavia Airport Invest” Ltd. că noul investitor. Asemenea tranzacții au loc în două etape. În prima etapă are loc înregistrarea tranzacției. Timp de două zile, în Registrul comercial al Ciprului va fi inclus oficial numele lui Andrei Goncearenko în calitate de beneficiar al „Komaksavia Airport Invest”. Ulterior, va urma etapa a doua, care prevede că timp de două săptămâni să fie definitivate toate procedurile ce țin de documentație”, este menționat în reacția oferită de Avia Invest.

  Andrei Goncearenko este fost top-manager la Compania „Gazprom”, cu interese de afaceri în diferite domenii precum construcții, dezvoltarea infrastructurii, imobiliare și comerț. Potrivit presei ruse, Goncearenko este proprietarul a patru case centrale din Londra, în valoare de 250 de milioane de lire sterline, inclusiv Hanover Lodge, „cea mai scumpă casă a Regatului Unit”, pentru 120 de milioane de lire sterline. În 2010, în publicațiile online au apărut informații conform cărora asistentul lui Andrei Goncearenko a predat poliției ruse 1,5 milioane de dolari pentru a opri efectuarea unui control la Gazprom Stroy Engineering.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Informaţii actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei

  Ambasada Republicii Moldova în Ucraina aduce la cunoștință cetățenilor Republicii Moldova condițiile actualizate de traversare a frontierei moldo-ucrainene. Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asoc…
  Informaţii actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei

  Video/ Protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în contextul situației din Belarus: „Rezistă, Belarus!”

  Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic organizează protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în semn de solidaritate cu Platforma Națională din Belarus referitor la…
  Video/ Protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în contextul situației din Belarus: „Rezistă, Belarus!”

  Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

  Deputatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Alexandr Slusari, a anunțat soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor în cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parl…
  Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

  Anunțul făcut de Ciubuc după discuțiile despre situația în Agricultură: „Scopul nostru nu este circ în Parlament și chemare la proteste cu tractoare și violență pe drumurile naționale”

  Deputatul PDM, Nicolae Ciubuc, a anunțat joi, 12 august, că în cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parlamentară PDM-PSRM-PAS-PPDA au fost luate mai multe decizii în legătură cu situația din Agricultu…
  Anunțul făcut de Ciubuc după discuțiile despre situația în Agricultură: „Scopul nostru nu este circ în Parlament și chemare la proteste cu tractoare și violență pe drumurile naționale”

  Dublu record al deceselor provocate de COVID-19 în România. A fost înregistrat și cel mai mare număr de infectări

  În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.454 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, un nou record negativ. Au fost efectuate 22.649 de teste. De asemenea, de ieri până azi au murit 53 de persoane bolnave de…
  Dublu record al deceselor provocate de COVID-19 în România. A fost înregistrat și cel mai mare număr de infectări

  Klaus Iohannis, despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Federația Rusă: „România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”

  Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Rusia și că România este parte din Uniunii Europene și încheie precontracte cu entită…
  Klaus Iohannis, despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Federația Rusă: „România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”