• Nagacevschi: „Ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine prețul la benzină plus 1,6 lei”. Expert: „Cele mai urâte lucruri pe piața petrolieră s-au petrecut în aprilie-iunie, 2020”

  Nagacevschi: „Ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine prețul la benzină plus 1,6 lei”. Expert: „Cele mai urâte lucruri pe piața petrolieră s-au petrecut în aprilie-iunie, 2020”
  Foto: washcycle.com
  de
  16 ianuarie 2021 | 17:49

  După anunțul de scumpire a carburanților cu 6-10%, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a venit cu un comentariu în care spune ironic – „țara răsuflă mai ușor, ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine prețul la benzină plus 1,6 lei”.

  De cealaltă parte, expertul Veaceslav Ioniță punctează că Guvernul nu are decât atribuția să vină cu legi în Parlament pentru îmbunătățirea reglementării în privința carburanților și, totodată – că „cele mai urâte lucruri” pe piața petrolieră s-au petrecut în lunile aprilie-iunie ale anului trecut.

  „Țara răsuflă mai ușor, ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine prețul la benzină plus 1,6 lei. Ura, prieteni! Ura! Să înceapă ,,veselia”! Dar ea începe… Lipsa unui Guvern cu competențe depline nu poate avea alte consecințe pentru țară decât ,,veselie”.

  Presupun că acum se caută vinovatul pentru creșterea prețurilor. Ați vrut să guvernați? Guvernați! Sau mai așteptăm vreo jumătate de an și ne veți ,,hrăni” cu teoria: iaca amu nu e bine că Parlamentul e corupt, dar facem alegeri parlamentare și după asta veți vedea voi ce râuri de lapte vor curge prin țară? Ieftin… Strigați că bani nu-s în țară, sunt scheme. Învestiți un nou Guvern și aduceți bani, distrugeți scheme”, a spus Nagacevschi.

  Expertul economic Veaceslav Ionița explică faptul că majorarea de preț a produselor petroliere are loc din două motive – creșterea accizei la produsele petroliere și creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale. Dincolo de asta, expertul subliniază că unica atribuție a guvernului pe piața petrolieră e să vină cu legi în Parlament pentru îmbunătățirea reglementării.

  „Cât nu ar fi de straniu, cele mai mari năzbâtii, cele mai urâte lucruri, pe piața petrolieră s-au petrecut în lunile aprilie-iunie 2020 și eu atunci am bătut alarma. Adaosul comercial a fost unul obraznic – cel mai mare din istoria Moldovei, anume în perioada asta, în plină criză.

  Guvernul niciodată în ultimii ani nu a venit cu o inițiativă legislativă, care să permită de a face ordine pe piața respectivă”, spune Ioniță.

  Guvernul Chicu și-a început activitatea în noiembrie 2019, inclusiv cu Fadei Nagacevschi în funcția de ministru al Justiției.

  „Într-o țară coruptă, cu instituții slabe și incompetente, companiile petroliere pot să facă ce vor, pentru că știu că nimic nu se va întâmpla”

  Expertul mai punctează că piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă la Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Comisiile parlamentare de profil și, nu în ultimul rând, la Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele R. Moldova.

  „Instituțiile care ar trebui să se ocupe de asta sunt Consiliul Concurenței – acum ne promite că va face ceva, ANRE – a lăsat mâinile în jos și recunoaște că nu poate face nimic pe această piață, Comisiile parlamentare de profil – subvențiile pe care noi le dăm agricultorilor s-au dus pe apa sâmbetei, din cauză că au fost nevoiți să le dea la petroliști, pentru prețuri nejustificat de mari la motorină din 2020. Sper că și Consiliul de Securitate a președintelui se va sesiza pe acest subiect.

  Dacă am avea acum un guvern funcțional, sper că ar sesiza toate organele competente și visez să văd un guvern care va veni cu un proiect de lege adecvat care va face ordine pe piața dată.

  Ceea ce trebuie să știm e că într-o țară coruptă, cu instituții slabe și incompetente, companiile petroliere pot să facă ce vor, pentru că știu că nimic nu se va întâmpla. Cetățenii R. Moldova nu sunt protejați în acest sens, ca și în alte domenii. Este încă un aspect al vieții noastre în care statul, pentru care noi plătim impozite, nu ne protejează”, conchide Ioniță.

  Tendința de majorare prețurilor la carburanți a început acum o lună. La mijlocul lunii decembrie atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu aproximativ 50 de bani, iar anul s-a încheiat cu încă o scumpire de 1-2%.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  DOC/ Alerte de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

  Alertele de călătorie au fost actualizate din nou, în contextul situației epidemiologice nefavorabile din R. Moldova. Unele țări mențin, în continuare, țara noastră în zona roșie de risc, astfel încât cetățenii…
  DOC/ Alerte de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

  VIDEO/ Încă un judecător vizat în dosarul „Laundromat” a fost condamnat, dar liberat de răspundere penală

  Încă un judecător vizat în dosarul „Laundromat” a fost condamnat, dar liberat de răspundere penală pentru că a intervenit termenul de prescripție. Este vorba despre Serghei Lebediuc. Fostul magistrat de l…
  VIDEO/ Încă un judecător vizat în dosarul „Laundromat” a fost condamnat, dar liberat de răspundere penală

  ULTIMA ORĂ/ CNESP instituie regim special de activitate de la 1 martie. Procesul de studii va fi desfășurat online, se interzice activitatea instituțiilor teatral-concertistice

  Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat vineri, 26 februarie, decizia de a institui un regim special de activitate la nivel național, în perioada 1 – 15 martie, inclusiv. As…
  ULTIMA ORĂ/ CNESP instituie regim special de activitate de la 1 martie. Procesul de studii va fi desfășurat online, se interzice activitatea instituțiilor teatral-concertistice

  VIDEO/ Președinta Maia Sandu, despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău: „Procuratura Generală va transmite dosarul în instanța de judecată”

  Președinta Maia Sandu susține că ancheta Procuraturii Generale privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău se apropie de final și că în perioada următoare instituția va transmite în instanța de ju…
  VIDEO/ Președinta Maia Sandu, despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău: „Procuratura Generală va transmite dosarul în instanța de judecată”

  Primăria municipiului Chișinău anunță că traficul rutier va fi suspendat pe strada Ion Creangă

  Primăria municipiului Chișinău anunță că în perioada: 01 – 31 martie traficul rutier va fi suspendat pe strada Ion Creangă, pe tronsonul cuprins între str. V. Belinski și str. E. Coca, cu excepția transpo…
  Primăria municipiului Chișinău anunță că traficul rutier va fi suspendat pe strada Ion Creangă