Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Motivul pentru care ședința CMC…

Motivul pentru care ședința CMC nu a avut loc

Ședința de astăzi, 26 septembrie, a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) nu a avut loc din lipsă de cvorum. La ședință s-au prezentat doar 11 consilieri. Fără a anunța sau a prezenta motivele, au lipsit toți cei 19 consilierii PSRM, care constituie cea mai mare fracțiune din CMC.

Consilierul PPEM, Veaceslav Bulat, a declarat că la biroul fracțiunii din Primărie nu este niciun consilier PSRM, iar la telefon aceștia nu au răspuns.

Între timp, mai mulți consilieri au ținut luări de cuvânt la tribuna CMC, printre Ion Cebanu și Victor Chironda.

Consilierul liberal Ion Cebanu a criticat activitatea PSRM în cadrul CMC, proiectele promovate de acesta și faptul că lipsesc de la ultimele trei ședințe ale CMC.

Acesta afirmă că acest lucru se întâmplă în timp Consiliul se află la final de mandat, iar peste două mii de proiecte elaborate de structurile Primăriei așteaptă să fie examinate de CMC, respectiv, orașul este lipsit de zeci de milioane de lei.

„O gaură de 200 milioane de lei în bugetul municipal este lăsată în urma activității tovarășilor socialiști și a încă câtorva. Se întâmplă pentru că o parte din bani, care erau preconizați, nu au venit de la bugetul central, iar altă parte, pentru că nu au fost aprobate mai multe proiecte. Pe de altă parte, banii publici sunt folosiți pentru acțiuni de PR și propagandă societică, așa cum s-a întâmplat cu monumentul sovietic din fața Academiei de Științe, pentru care s-au cheltuit circa 300 de mii de lei pentru a fi dat cu var și unde, pe 24 august, a venit Dodon să facă fotografii”, a declarat liberalul Ion Cebanu la tribuna CMC.

Acesta a criticat activitatea socialiștilor, a candidatului acestora la șefia capitalei, Ion Ceban, dar și a foștilor edili interimari ai Chișinăului, Silvia Radu și Ruslan Codreanu. Pe ultimul, Cebanu l-a acuzat că s-ar face vinovat de blocarea lucrărilor de reparație pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani. Potrivit acestuia, agentul economic ar fi fost impus să efectueze lucrări care nu erau prevăzut eîn caietul de sarcini, iar în prezent Primăria se află în litigiu cu respectiva companie.

Ion Cebanu a afirmat că PSRM ar urmări privatizarea companiei „Apă Canal Chișinău”, despre care a declarat că este cea mai profitabilă companie din municipiul Chișinău și una dintre cele ma profitabile din Republica Moldova. Acest scenariu, susține Cebanu, ar urma să fie pus în aplicare dacă Ion Ceban va deveni primar.

Biroul permanent al CMC ar urma să se convoace marți pentru a pune în discuție situația de la Consiliu cu liderii fracțiunilor. Potrivit legii, ședința CMC, deschisă la 17 septembrie, este valabilă de drept până la data 16 octombrie.