Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldova inegală: Venitul femeilor din…

Moldova inegală: Venitul femeilor din sate depinde cel mai mult de remitențe și prestații sociale

Gospodăriile conduse de femei și bărbați au o structură a veniturilor destul de diferită. În gospodăriile de femei, ponderea semnificativă a veniturilor este determinată de remitențe și prestații sociale, în special, pensii, pe când în cele conduse de bărbați – de activitatea productivă, cum ar fi veniturile salariale sau alte venituri informale. Datele sunt conținute în raportul „Moldova inegală”, care a fost elaborat de mai multe organizații.

Deși ritmul de creștere a veniturilor disponibile a fost relativ același, pentru gospodăriile conduse de femei din zonele rurale, remitențele și prestațiile sociale sunt surse de venit mult mai importante, comparativ cu salariul. Aceasta înseamnă că majoritatea gospodăriilor conduse de femei din zonele rurale nu sunt active pe piața forței de muncă.

„Indirect, situația dată ilustrează nivelul de dependență economică a femeilor din zonele rurale. Multe dintre femeile apte de muncă din zonele respective, fiind neactive pe piața muncii, vor continua să depindă de remitențe și veniturile bărbaților din gospodărie, inclusiv când acestea vor ajunge la vârsta de pensionare”, este menționat în raport.

Sursa: Raportul „Moldova inegală”

Datele din raport mai arată că remitențele și pensiile au făcut ca veniturile celor mai săraci să crească. Astfel, comparativ cu anul 2006, remitențele pentru 20% cei mai săraci au ajuns să fie cu 226% mai mari în anul 2017. Remitențele, ca și componentă a veniturilor pentru cei mai săraci, au crescut mult mai rapid comparativ cu altele. Pensiile, la fel, au crescut suficient de rapid în comparație cu veniturile disponibile.

„Acest lucru este explicat prin doi factori: îmbătrânirea celor cu venituri reduse și începând cu anul 2016 pensiile au crescut în mod real datorită deciziilor autorităților – prin valorizare și majorările ad-hoc ale acestora”, motivează autorii.

Sursa: Raportul „Moldova inegală”

Totodată, fără remitențe, venitul disponibil pentru 20% cei mai săraci ar fi fost mult mai mic, iar cea mai importantă sursă de venit în gospodăriile cu cel puțin o persoană cu dizabilități o constituie prestațiile sociale, acestea fiind cu 75% mai mari în 2017 comparativ cu zece ani în urmă. Potrivit autorilor raportului, dinamica creșterii salariului ca sursă de venit a fost mult mai mică, fapt ce arată că persoanele cu dizabilități în continuare au posibilități foarte limitate de a se încadra pe piața muncii.

Raportul este realizat în cadrul proiectului „Inițiativa comună de promovare a oportunităților egale”, implementat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Guvernului Suediei. Inițiativa își propune să îmbunătățească situația grupurilor marginalizate și vulnerabile, prin promovarea principiului egalității și nediscriminării în elaborarea și implementarea politicilor publice. Aceasta este a doua ediție a raportului cu privire la inegalitățile din Moldova. Primul raport a fost elaborat în anul 2017.

Foto: noi.md