Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mitropolitul Vladimir, despre hotărârea CtEDO…

Mitropolitul Vladimir, despre hotărârea CtEDO privind protejarea cuplurilor LGBT: „Cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în țara noastră va fi urmată de o reacție pe măsură”. Guvern: „Vom examina această decizie”

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, susține că „cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în R. Moldova, va fi urmată de o reacție pe măsură” din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova. Declarația vine în contextul hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din 17 ianuarie, care obligă toate statele membre a Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex.

Contactă de ZdG, șefa Direcției comunicare și protocol a Cancelariei de Stat, Aliona Jignea, a afirmat că Guvernul nu comentează declarația Bisericii, iar decizia CtEDO „va fi examinată”.

Purtătoarea de cuvânt a fracțiunii „PAS”, Adriana Vlas, nu a răspuns, deocamdată, solicitării ZdG privind poziția partidului de guvernare în legătură cu avertizarea mitropolitului.

Astfel, Biserica menționează în declarație că „nu s-a opus și nici nu se opune aspirațiilor europene ale țării noastre, însă își dorește ca această integrare să aibă loc cu respectarea adevăratelor valori creștine și istorice ale Europei”.

„Cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în țara noastră va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului. Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii să ia atitudine, evident, strict în limitele permise de legislația în vigoare a R. Moldova, pentru ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc.

Credem că acum e momentul ca fiecare dintre noi, inclusiv legiuitorii țării, să-și pună întrebarea și să-și răspundă sincer: De partea cui sunt? Cea a unui popor care de secole a luptat și și-a câștigat dreptul la existență prin semnul Sfintei Cruci sau de partea celor care vor să ne aducă în Europa prin legiferarea unor păcate strigătoare la cer?

Stimați reprezentanți ai puterii, nu sunteți veșnici pe tronul cârmuirii și de domniile voastre depinde cum veți rămâne înscriși în istorie: ca niște oameni cu demnitate, care respectă istoria, tradiția, cultura și credința poporului care v-a oferit încrederea sau ca niște trădători care promovează „valori” străine acestui neam, de dragul unor trecătoare beneficii și recunoștințe”, se menționează mitropolitului.

CEDO cere protecție pentru cuplurile LGBT din toate statele membre a Consiliului Europei. Avocată: „Cadru legal specific pentru cuplurile de același sex – asta se cere și de la R. Moldova”

O decizie luată marți, 17 ianuarie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă toate statele membre a Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. Concret, în virtutea sentinței date în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri, scrie DW.

Contactată de ZdG, șefa Direcției agent guvernamental, Doina Maimescu, care asistă Agentul Guvernamental în activitatea sa de reprezentare în fața Curții Europene, de supraveghere a măsurilor de executare a hotărârilor și deciziilor Curții Europene și de implementare a standardelor Convenției la nivel național, a afirmat că încă nu a citit hotărârea CEDO și nu poate comenta efectul pe care îl va avea pentru R. Moldova. Aceasta a mai precizat că nu au fost înregistrate plângeri la CEDO împotriva R. Moldova în legătură cu imposibilitatea cuplurilor de același sex de a se căsători.

Potrivit avocatei Doina Ioana Străisteanu, și R. Moldova, care a devenit membru al Consiliului Europei în luna iulie 1995 și a ratificat Convenția europeană a drepturilor omului pe data de 24 iulie 1997, trebuie să adopte un cadru legal specific pentru cuplurile de același sex.

Cuplurile de același sex nu sunt recunoscute în R. Moldova. Constituția R. Moldova definește familia drept „căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie”. De asemenea, căsătoriile între persoane de același sex sunt interzise explicit în Codul familiei, care indică că nu se admite încheierea căsătoriei între „persoane de același sex”.