Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mitropolia Moldovei împotriva lui Maxim…

Mitropolia Moldovei împotriva lui Maxim Melinti. Motivul pentru care preotului i s-a interzis să oficieze slujbe

Maxim Melinti

Maxim Melinti, preot la biserica „Biserica Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, a fost oprit de la oficierea slujbelor bisericeşti. Mitropolia Moldovei l-a sancţionat pe Melinti pentru că acesta s-ar fi implicat în acţiuni de „promovare şi încurajare a minorităţilor sexuale și contribuție la dezvoltarea mișcării LGBT din Republica Moldova”. Melinti nu are dreptul să mai poarte crucea pectorală şi să ofere binecuvântări începând cu data de 21 iunie 2018.

Mitropolia Moldovei susţine că preotul Maxim Melinti ar contribui la denigrarea imaginii Bisericii Ortodoxe din ţara noastră. „Prin prezentul, ca urmare a autosesizării Direcției mitropolitane, apelurilor din partea clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe din Moldova, dar și a consultărilor ierarhilor BOM, pentru activitățile îndreptate spre tulburarea și răsturnarea bunei rânduieli bisericești care în mod calomnios au dovedit neascultare față de ierarhia bisericească prin multitudinea acțiunilor repetate „de promovare și încurajare a minorităților sexuale, contribuția la dezvoltarea mișcării LGBT din Republica Moldova”, manifestate public prin utilizarea calității de preot, implicarea frecventă întru susținerea minorităților sodomite și promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, toate contribuind la denigrarea imaginii Bisericii Ortodoxe din Moldova, cât și a confraților clerici, sunteți oprit de a săvîrși cele Sfinte fără dreptul de a oferi binecuvîntări și de a purta crucea pectorală începând cu data de 21 iunie 2018, până la aducerea pocăinței depline în mod public”, scrie în textul decretului.

Telefonat de ZdG pentru a comenta decizia Mitropoliei Moldovei, preotul Maxim Melinti ne-a spus că, deocamdată, nu oferă niciun comentariu, dar va reveni ulterior cu un mesaj. În acelaşi timp, Maxim Melinti a scris pe profilul său de pe o rețea de socializare că: „niciodată nu mi-am exprimat opinia față de comunitatea LGBT. Există risc înalt de infectare HIV în acest grup. Mesajul meu era și rămâne mereu pașnic, binevoitor, inclusiv îndemnul la pocaință, abstinență și componente fără de risc”.

Decizia Mitropoliei Moldovei vine după ce preotul Melinti a fost premiat de GENDERDOC-M.

Preotul Maxim Melinti este cunoscut şi apreciat de societatea noastră datorită viziunilor sale moderne faţă de religie, valori morale şi biserica ortodoxă. Preotul a organizat mai multe acţiuni de caritate pentru nevoiaşi.  În decembrie 2017, părintele Maxim a fost premiat la Gala Premiilor ONU din R. Moldova –  „pentru abordare incluzivă și răsturnarea stereotipurilor în slujirea cotidiană”. Tot în anul 2017, preotul Maxim Melinti a lansat cartea 20 de sfaturi pentru femeile creştine”.