Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mirosul urât din capitală: Sâmbătă…

Mirosul urât din capitală: Sâmbătă va avea loc un protest în fața Primăriei Chișinău

Sâmbătă, 7 septembrie, în fața clădirii Primăriei municipiului Chișinău va fi organizat un protest împotriva „celor care ne-au otrăvit în ultimele 2 săptămâni”.

Manifestația ar urma să se desfășoare în intervalul orelor 10:00-12:00. Organizatorii estimează că vor participa până la 400 de persoane.

Sursa: intruniri.chisinau.md

„Vrem să protestăm împotriva tuturor care se fac vinovați de situația aceasta deplorabilă cu mirosul. Dacă să le împărțim pe instituții, ar fi de la primărie, consiliu, până la „Apă-Canal” și la stația de epurare, șefi, tehnologi, nu știu, responsabilii de la Ministerul Mediului. Voi aduce acolo un bazin cu apă de la stația de epurare, un vas cu apă din Bâc și aer în baloane de la stația de epurare. Am ales zi de odihnă ca să vină lumea”, a declarat Sergiu Postica, organizatorul evenimentului, pentru ZdG.

Astăzi, 5 septembrie, fracțiunea Partidului Liberal din Consiliul municipal Chișinău (CMC) a solicitat convocarea de urgență a ședinței CMC, unul dintre subiecte fiind „catastrofa ecologică de la stația de epurare a S.A. „Apă-Canal Chișinău”, care a adus prejudicii considerabile mediului înconjurător, dar și locuitorilor orașului, inclusiv a mai multor raioane din jur, având în același timp o lipsă de reacție și asumare a responsabilităților din partea factorilor de decizie”.

Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat, în cadrul ședinței de Guvern din 4 septembrie, că probele prelevate au demonstrat că sursa de poluare a râului este stația de epurare.

Anterior, S.A. „Apă Canal-Chișinău” a nominalizat companiile „Slavena” și „Zernoff”, care au negat acuzațiile.

„Mirosul neplăcut din Chișinău, înregistrat în ultima perioadă este cauzat de către unii agenții economici. Și anume acei consumatori non-casnici care deversează direct la Stația de Epurare ape uzate cu concentrații maxim-admisibile. Drept dovadă, circa 3 tone de resturi de la pește au fost depistate în grătarele de la Stația de Epurare. Astfel, specialiștii furnizorului de apă au efectuat mai multe controale la unii agenți economici. Prin urmare, la unul din agenții economici care se ocupă cu prelucrarea peștelui au fost depistați chiar în sistemul de canalizare resturi de pește. Vorbim despre S.R.L. ,, Slavena Lux”, situat pe str. Valea Bâcului 1/1. Un alt, agent economic, care se face vinovat de situația creată este și S.R.L. ,,Zernoff”‘, a menționat ACC.