Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul în exercițiu al Justiției,…

Ministrul în exercițiu al Justiției, care este membru al CSE, despre decizia de a interzice plimbările în spațiile publice: „Am solicitat să fie întrunită CSE pentru a corecta eroarea comisă”

Ministrul în exercițiu al Justiției Fadei Nagacevschi, care este membru al Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) susține că nu a fost de acord cu instituirea restricției privind aflarea cetățenilor în spațiile publice, iar într-o postare făcută pe pagina lui de Facebook spune că i-a comunicat prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi că „este inadmisibil să interzici oamenilor să se plimbe prin spații publice și a solicitat să fie întrunită vineri ședința CSE pentru a corecta eroarea comisă”.

„Despre interdicția ca oamenii să se plimbe prin spații publice, fixată de CSE. Încă ieri dimineața i-am comunicat Prim-ministrului interimar că este inadmisibil să interzici oamenilor să se plimbe prin spații publice și am solicitat să fie întrunită chiar ieri ședința CSE pentru a corecta eroarea comisă (ușor spus). Nu a fost să fie. Notez, cei ce promovează asemenea decizii, trebuie să fie conștienți că starea de urgență nu oferă mandat pentru besspredel și orice limitare trebuie să fie justificată, or, dispozițiile CSE și eventualele sancțiuni pe seama unor dispoziții nejustificate se contestă în instanța de judecată, fiind supuse și controlului parlamentar”, a scris Nagacevschi pe Facebook.

Tot în mesaj, Nagacesvschi menționează că CSE ar trebui să se întrunească în regim de urgență „pentru ca să elimine prevederile ce nu au nicio justificare rezonabilă”

„Totodată trebuie să se înțeleagă că CSE nu este platformă pentru PR politic, dar pentru a ne lupta cu pandemia. (…) Sper în regim de urgență să se întrunească CSE să elimine prevederile ce nu au nicio justificare rezonabilă”, mai scrie ministrul în exercițiu al Justiției.

Potrivit Dispoziției nr. 1 din 1 aprilie, emisă de CSE, începând din 3 aprilie se interzice circulaţia şi aflarea persoanelor în spaţii publice, aflate în intravilanul localităţilor: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.

Autoritățile municipale fiind în dezacord cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a interzice aflarea în parcuri și la terenuri de joacă, au decis sămbătă, 3 aprilie, printr-o decizie a Comisiei municipale de Sănătate Publică admiterea aflării cetățenilor în spațiile publice – parcuri sau terenuri de joacă într-un grup de maxim trei persoane. Anunțul a fost făcut de către primarul Capitalei, Ion Ceban.