Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Economiei explică în ce…

Ministrul Economiei explică în ce condiții s-ar accepta majorarea tarifelor pentru călătoriile interurbane

Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii susține că majorarea tarifelor pentru călătorie va fi luată în calcul doar dacă administratorii rutelor de pasageri vor îmbunătăți calitatea mijloacelor de transport și doar dacă vor reînnoi parcul de autobuze și microbuze. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Noi vorbim de tarif ca o măsură principală. Este clar că tot ce se întâmplă este un eșec al sistemului. Este o situație foarte gravă în tot ceea ce ține de transportul de pasageri. Tariful este o parte componentă, cum este și calitatea și vârsta vehiculelor de rută. După statistici, mai mult de 50% dintre aceste vehicule au mai mult de peste 20 de ani vechime”, a susținut ministrul.

Ministrul Economiei, accentuează că această problemă este moștenită demult și că din anul 2013, sistemul a fost conservat, din motiv că a existat o presiune socială pentru păstrarea tarifelor. Totodată, potrivit acestuia, starea tehnică a multor microbuze care sunt folosite pe rutele interurbane este precară.

Dacă vorbim doar de tarif, majorarea acestuia cu 10 bani, 12 bani, credeți că va duce emediat la îmbunătățirea sistemului? Eu nu cred. Dacă noi discutăm, atunci discutăm pe toate direcțiile această întrebare. Și noi încă nu am ajuns la discuția tarifelor, noi vorbim despre cum vedem sistemul pe viitor – să fie sustenabil, să fie autogestionat, fiindcă sunt mai multe modele. Dacă vorbim de sistemul din România este absolut total liberalizat”, a spus Usatîi.

Trebuie să inițiem și noi programul Rabla” 

Usatîi consideră că că numărul de rute este excesiv de mare și că transportatorii trebuie să reînnoiască parcul, să scoată din trafic „rablele”. Acesta mai spune că o idee bună ar fi dacă și în R. Moldova s-ar iniția programul RABLA” din România, care prevede că toți cei interesați pot cere autorităților bani pentru a înlocui mașina veche cu una noua, mai puțin poluantă, iar autovehiculul vechi va fi predat spre casare. 

La 11 decembrie, zeci de şoferi şi-au parcat microbuzele de rută în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău. Aceştia şi-au arătat nemulţumirea faţă de autorităţi, care nu acceptă majorarea tarifelor pentru călătorie. Aceștia insistă pe majorarea tarifului pentru călătorii de la 48 de bani la un tarif de 74-76 de bani pentru un kilometru.