Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Culturii, despre pictorița Valentina…

Ministrul Culturii, despre pictorița Valentina Rusu-Ciobanu: „Va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a R. Moldova ca o artistă de mare valoare și un imens talent”

„Va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a R. Moldova ca o artistă de mare valoare și un imens talent, care ne-a inspirat și ne va inspira prin destinul ei, prin demnitatea, curajul și dragostea cu care și-a valorificat talentul și ni l-a dăruit nouă, tuturor”, susține ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Mesajul ministrului Culturii, Sergiu Prodan:

Cu profundă durere anunț că la doar câteva zile după ce a împlinit 101 ani, s-a stins din viață inegalabila pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu, cea care și-a dedicat întreaga viață slujirii frumosului și adevăratului. Valentina Rusu-Ciobanu va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a Republicii Moldova ca o artistă de mare valoare și un imens talent, care ne-a inspirat și ne va inspira prin destinul ei, prin demnitatea, curajul și dragostea cu care și-a valorificat talentul și ni l-a dăruit nouă, tuturor. Exprim sincere condoleanțe familiei, fiului Lică Sainciuc și soției lui Irina Șleahu, dar și tuturor celor care au iubit-o. Aduc aminte că la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei până pe 30 noiembrie va fi deschisă o expoziție cu picturile Valentinei Rusu-Ciobanu”.

În acest an, pe 28 octombrie, artista Valentina Rusu-Ciobanu, ale cărei picturi se bucură de multă apreciere în R. Moldova și nu doar, a împlinit 101 de ani.

După decenii de muncă în atelier, dar mai ales după plecarea în eternitate a maestrului Glebus Sainciuc, pictorița s-a retras din viaţa publică și locuia în vechea căsuţa din Chişinăul istoric.

În unul din interviurile sale, întrebată în ce crede, Valentina Rusu-Ciobanu spunea:

„În viață, în jur totul e viață, grădina mea e plină de viață, plantele, copacii, iarba, florile, totul înseamnă viață. Chiar dacă tai un copac, în locul lui cresc doi. Chiar dacă frunzele îngălbenesc și cad, primăvara apar alte frunze, proaspete, verzi. Viața nu poate fi nimicită, lucrurile, ființele trăiesc și vor trăi mereu”. 

În ciuda presiunilor ideologice cu care s-a confruntat în cea mai mare parte a vieții, Valentina Rusu Ciobanu a reușit să-și păstreze individualitatea discursului plastic, învrednicindu-se de înalte distincții de stat precum Premiul Național al R. Moldova pentru Literatură, Artă și Arhitectură, titlul onorific de „Artist plastic al poporului”, „Ordinul Republicii”, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Chișinău și, de curând, Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofițer, conferit printr-un decret semnat de Klaus Werner Iohannis, Președintele României.