Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministra Sănătății susține că Secția…

Ministra Sănătății susține că Secția de boli infecțioase a Spitalului Raional Criuleni ar putea fi închisă sau transferată din cauza condițiilor precare: „Nu am găsit niciun pacient, bolnavii au plecat probabil să doarmă acasă”

Imagine-simbol

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că Secția de boli infecțioase a Spitalului Raional Criuleni ar putea fi închisă sau transferată în într-un alt spațiu. Oficiala a menționat că miercuri, 28 septembrie, a efectuat o vizită neplanificată și a rămas surprinsă de condițiile precare din spital.

„(…) Seara poți vedea mai multe decât ziua. M-a întristat la culme un aspect și m-au bucurat altele. Deși, per general, este un spital îngrijit, cu secții renovate, medici tineri, personal calificat, spitalul are si o încărcătură de dinamită, gata de explozie. Este secția de boli infecțioase în care renumitul Hitchcock și-ar fi putut filma cele mai bune filme de groază (…)”, a spus Ala Nemerenco.

Potrivit ministrei, în ultimii ani, în cadrul instituției medicale s-au făcut mai multe renovări cu ajutorul „partenerilor din Elveția”.

„(…) Însă secția boli infecțioase a rămas cumva pentru altă dată. În ce hal este, nu se poate de descris (…). Nu am găsit niciun pacient, bolnavii au plecat să doarmă acasă probabil, așa bolnavi cum erau. De mâine secția va fi în mod de urgență transferată în alt spațiu, dacă nu – secția va fi pur și simplu închisă. Nu învinovățesc medicii. Și le mulțumesc că au rămas acasă și muncesc în așa condiții. Dar, vă rog, stimați directori și fondatori, mai puneți-vă în locul pacienților și personalului și nu așteptați să vină ministrul. Înțelegem că resursele au fost și sunt limitate, dar este o limită mai jos de care nu coborâm. Dacă întâlniți probleme și nu aveți soluții, veniți la minister să vă ajutăm. Soluții întotdeauna există. Astăzi, de exemplu, pe loc s-a găsit. Poze nu atașez de data aceasta. Sunt horror. Și vreau să știți că sunt pusă rău pe însănătoșirea sistemului de sănătate. Cine nu are acest obiectiv, să se dea jos din barcă. E timpul să avem spitale sănătoase pentru oamenii. O să reușim”, a adăugat Nemerenco.

Spitalul Raional Criuleni a fost deschis în anul 1945.

Anterior, Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că a solicitat administrației Spitalului Clinic Bălți să creeze condiții temporare adecvate pentru pacienți și lucrători medicali, pe perioada în care au loc lucrări de reconstrucție a Unității Primiri Urgențe din cadrul SC Bălți.

Ministerul Sănătății a menționat atunci că lucrările de reconstrucție a Unității Primiri Urgențe din cadrul SC Bălți au avut loc în contextul implementării Proiectului „Zona de cooperare transfrontalieră România – Moldova o zonă mai sigură prin îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), creșterea nivelului de pregătire și menținerea capacității personalului de intervenție în situații de urgență”.