Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministra Sănătății, despre concedierea a…

Ministra Sănătății, despre concedierea a 40 de angajați ai CNAMUP: „Majoritatea erau rude de gradul I sau II cu toată șefia veche”

Sursa: ambulanta.md

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a venit cu precizări în contextul unei petiții publicate în spațiul public în care este acuzată că a concediat 40 de angajați ai Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) pentru că ar fi „incomozi conducerii și ministrei”.

Astfel, ministra susține că angajații CNAMUP care au fost concediați „sunt de vârstă profund pensionară”. Totuși, Nemerenco susține că motivul principal al eliberării din funcție este că „existența acestor funcții nu a adus plus valoare instituției, sistemului și pacientului, majoritatea dintre ele s-au numit „consilierul consilierului”, „ajutorul secretarei”, arhivari care arhivau istoriile medicale de acasă (cum, nimeni nu a înțeles nici până astăzi), șef pe nu știu care logistică, experți nu știu în care expertiză, secretară-dactilograf (când nu mai dactilografiază nimeni în lume și mașini de tipărit găsești doar la muzeu), statisticieni care nu duceau nici statistica prezenței lor la serviciu și alții”.

Ministra a mai subliniat că cei 40 de angajați aveau funcții în aparatul administrativ, dintre care 27 de cadre nonmedicale, „niciunul nu lucra pe ambulanță”.

„Cel mai important, majoritatea erau rude de gradul I sau II cu toată șefia veche a CNAMUP, o parte nici nu se prezentau la serviciu. Bani publici utilizați în detrimentul serviciului și pentru creșterea bunăstării familiilor. Materialele care confirmă cele spuse mai sus le-am remis la CNA”, mai spus ministra Sănătății.

„Demisia acestora nu va influența sub nicio formă calitatea asistenței medicale de urgență acordate populației”

Instituția a publicat miercuri, 14 iunie, un comunicat de presă în care a informat că activitatea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost supusă evaluării, în perioada ianuarie-mai 2023, de mai multe instituții abilitate cu funcție de control: Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Curtea de Conturi a Republicii Moldova, în rezultatul căreia au fost prezentate un șir de concluzii și recomandări.

„În această ordine de idei, IMSP CNAMUP a inițiat procedura de elaborare și aprobare a Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea instituției cât și a noilor state de personal conformându-se recomandărilor rapoartelor de evaluare a instituțiilor de resort pentru optimizarea cheltuielilor economico-financiare și eficientizarea activității întregului serviciu.

Menționăm faptul că din cei 40 de angajați preavizați cu statut de pensionar, 27 sunt cadre non-medicale și 13 persoane cu studii medicale din personalul administrativ, demisia acestora sub nicio formă nu va influența calitatea asistenței medicale de urgență acordate populației. Solicitarea adresată Comitetului Sindical al IMSP CNAMUP este pentru expunerea opiniei consultative în scopul ajustării contractelor individuale de muncă conform Codului Muncii”, a scris sursa citată.

Marți, 13 iunie, presa a publicat un document semnat de directorul interimar al instituției, Iurie Crasiuc, expediat către sindicate, prin care anunță despre concedierea a 40 de angajați ai instituției, pentru că aceștia au atins vârsta de pensionare. Mai târziu, a fost publicată o petiție către conducerea țării, în care denunță mai multe abuzuri pe care le-ar fi comis atât conducerea instituției, cât și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.