Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mesajul Maiei Sandu și al…

Mesajul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, după incendiul de Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”

După incendiul produs ieri, 25 septembrie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Maia Sandu, a declarat că a fost o „zi tragică pentru cultura națională” și că va identifica resursele necesare pentru a reconstrui edificul. Cu un mesaj a venit și liderul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”(PPDA), Andrei Nastase care a îndemnat cetățenii R. Moldova să doneze bani pentru restabilirea Filarmonicii Naționale.

O zi tragică pentru cultura națională.

Nu ne putem permite să pierdem o instituție de cultură atât de importantă pentru țara noastră, cum este Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Filarmonica este mai mult decât o clădire, este o vatră culturală, care decenii de-a rândul a găzduit mari artişti şi evenimente de excepţie, ce au încălzit sufletele a generaţii de iubitori de artă. Vom identifica resursele necesare și vom reconstrui Filarmonica Națională. Vom reconstrui sălile de concerte și teatrele, vom reconstrui spitalele, vom reconstrui afacerile oamenilor, ruinate de criză, vom reconstrui economia și țara.

Vom folosi banii oamenilor pentru nevoile oamenilor, nu pentru mofturile celor de la conducere. Nu pentru Arene de miliarde, nu pentru palate, reședințe de vară și de iarnă, toate plătite din banii cetățenilor. Prea mult timp acest stat a avut priorități perverse, a cheltuit pentru confortul și luxul celor de sus, în loc să investească în binele tuturor.

Instituțiile culturale și oamenii de cultură din Republica Moldova vor deveni o prioritate
„, susține lidera PAS, Maia Sandu.

Andrei Năstase, liderul PPDA, a îndemnat cetățenii R. Moldova să doneze bani pentru restabilirea Filarmonicii Naționale. Acesta a menționat că va dona un salariu pe care îl primește lunar și va încuraja colegii și prietenii săi să facă același lucru.

„Din păcate, 80 de ani de cultură, de artă, de istorie, un simbol al culturii, istoriei, artei noastre naționale iată că stă să cadă, după ce acum 7-8 ore s-a aflat că a luat foc tavanul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. (…)Nu avem un Notre-Dame, dar așa cum Notre-Dame va fi restaurată, eu sunt sigur că putem și noi face același lucru. Nu avem un Ateneu, dar la fel cum Ateneul român a fost construit cu contribuția multor oameni buni din România, de la București, așa putem și noi face același lucru.

Vă îndemn să ne pătrundem de această pierdere imensă pe care o avem cu toții, pierdere pe care cu greu o vom depăși și probabil e momentul potrivit să lăsăm deoparte tot ce ne dezbină, tot ce ne separă și împreună să facem un efort, astfel încât să putem reclădi, reconstrui Filarmonica Națională. (…)Împreună cu autoritățile, cu diriguitorii acestei instituții importante, cu întreaga societate, să putem acumula fondurile necesare pentru a restabili acest edificiu simbol. Îndemnul este de a dona toți, cei de acasă și din străinătate, 1, 10, 100, 1000 de lei, un salariu, astfel încât să putem mână de la mână să reclădim Filarmonica. Eu voi face acest gest, voi dona un salariu pe care îl primesc lunar și voi încuraja și colegii, și prietenii mei să facă același lucru”, a menționat Năstase.

Un incendiu s-a produs joi, 24 septembrie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, a fost localizat de către pompieri la ora 16:20. Conform datelor preliminare ale IGSU, flăcările au afectat o suprafață de circa 3500 de metri pătrați.Cu flăcările izbucnite în jurul orei 12:00 au luptat 10 autospeciale, iar în jurul orei 14:40 tavanul sălii principale a cedat. 

Instituția teatral-concertistică Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1940.