Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Spitalul Clinic de Boli…

DOC Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” ar putea fi reorganizat. Ce instituție medicală ar urma să dispară

Sursa foto: Tatiana Etco/ RFE/RL

Instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” ar urma să fie reorganizată prin fuziunea (absorbţia) instituției medico-sanitare publice Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru, elaborat de Ministerul Sănătății (MS), a fost supus consultărilor publice.

Totodată, conform proiectului, ar urma să se modifice denumirea Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii în Instituția medico-sanitară publică Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii.

„(…) Principalele cauze care au dus la apariția problemei sunt: carențele în modul de organizare și funcționare ale instituțiilor respective, utilizarea ineficientă a mijloacelor financiare de către acestea, precum și starea clădirilor ale IMSP SCBI „Toma Ciorbă” ale căror termen de exploatare este depășit considerabil și nu corespund cerințelor contemporane.

Reieșind din cele menționate considerăm prioritar și stringent implementarea unui management comun al spitalelor care are drept scop reorganizarea și eficientizarea operațională a activităților instituțiilor menționate, care să asigure calitatea serviciilor medicale acordate și siguranța pacienților prin creșterea gradului de complianță la standardele naționale și internaționale.

Un indicator pentru realizarea managementului comun a două oricare spitale se regăsea în Proiectul Băncii Mondiale Modernizarea sectorului de sănătate care s-a finalizat la începutul anului 2022 și care nu a fost realizat de fostele conduceri ale ministerului, astfel lipsind sistemul de debursare a unui grant pentru realizarea lui (…)”, se spune în proiectul de hotărâre supus consultărilor publice.

Proiectul actului normativ propus nu are drept scop armonizarea legislației naționale cu legislația UE.

Potrivit MS, Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile (IMSP SDMC) și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” (IMSP SCBI „Toma Ciorbă”) sunt două instituții medicale publice spitalicești de nivel republican terțiar și care oferă servicii de asistență medicală practic similare în domeniul dignosticării și tratamentului bolilor infecțioase și contagionase.