Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mașinile de 10 ani. Pot…

Mașinile de 10 ani. Pot sau nu să fie importate în R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2017?

În timp ce importul şi înregistrarea maşinilor cu numere străine care au intrat în ţară până la 1 noiembrie a fost permisă indiferent de vechimea pe care o au, cu o scutire de 70% din preţul accizei, un alt proiect de lege înregistrat la Parlament propune limitarea vârstei maşinilor care pot fi importate în R. Moldova la 7 ani. În prezent pot fi importate maşinile cu o vechime de până la 10 ani.  Vineri, proiectul a fost adoptat în prima lectură de majoritatea parlamentară. Pentru a deveni lege, acesta are nevoie însă de o aprobare din partea Guvernului, iar ulterior, de un nou vot în Parlament, în lectura a doua. 

Autorii acestui proiect, deputaţii Dumitru Diacov, Marcel Răducan, Raisa Apolschii, şi Iurie Leancă, susţin că limitarea vârstei mijloacelor de transport auto la cel mult 7 ani este necesară pentru a spori siguranţa la trafic şi a reduce nivelul de noxe emise. „7 ani este o vârstă destul de bună, unde este şi siguranţă. Din 100 de accidente peste 80% sunt provocate de automobile care au vârsta mai mare de 7 ani de zile. Anual se importă peste 6 mii de autoturisme care au între 7 şi 10 ani de zile şi în aşa fel piaţa s-a suprasaturat de automobile vechi. Cu mare regret, piaţa din R. Moldova se transformă într-un cimitir de automobile”, ne-a declarat Marcel Răducan, unul din autorii proiectului.

Deși în unele cercuri s-a menționat că vineri, acest proiect a fost votat în două lecturi și urmează să intre în vigoare din 1 ianuarie 2017, deputatul Marcel Răducan a negat informația. Într-o intervenție pentru ZdG acesta a precizat că proiectul a fost aprobat în prima lectură. „E doar prima lectură. Nu este în vigoare de la 1 ianuarie. Nu poate să fie. Este vorba despre intervenții în bugetul republicii. Vă dați seama că mașinile astea aduceau un venit oarecare, iar Parlamentul nu poate să voteze în a doua lectură până nu are avizul pozitiv din partea Guvernului”, a precizat alesul poporului.

Parlamentul R. Moldova a intrat, oficial, în vacanța de iarnă, urmând să-și reia activitatea în luna februarie 2016.