Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai mulți tineri străini, care…

Mai mulți tineri străini, care munceau la un call center din Chișinău fără a fi angajați oficial, depistați de către ofițerii IGM

Sursa: MAI

Unsprezece străini originari din Ecuador și Columbia au fost descoperiți în municipiul Chișinău în timp ce munceau fără acte permisive, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ofițerii Direcției regionale Centru a Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au organizat luni, 19 iunie, măsuri specifice pentru prevenirea și eliminarea fenomenelor precum șederea ilegală și munca nedeclarată a străinilor.

Astfel, unsprezece străini originari din Ecuador și Columbia au fost descoperiți în municipiul Chișinău, desfășurând activitate de muncă în lipsa actelor permisive, emise de către autoritatea competentă pentru străini. Tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani activau în calitate de operator la un call center. Conform oamenilor legii, trei dintre aceștia nu mai îndeplineau condițiile șederii pe teritoriul R. Moldova.

În urma verificărilor, străinii  au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 21 000 de lei și au fost obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 15 zile, cu aplicarea interdicției de intrare pentru o perioadă de 3 ani. În același timp, angajatorul este pasibil de pedeapsă și urmează a fi a sancționat cu amendă contravențională pentru încălcarea regulilor de plasare în câmpul muncii a cetăţenilor străini. Acesta va achita câte 7 500 de lei pentru fiecare persoană angajată contrar prevederilor legale.

„În scopul promovării accesului echitabil la procedura de plasare în câmpul muncii, angajatorii sunt încurajați să stabilească relații de muncă legale cu toți angajații, inclusiv cetățeni ai altor state, astfel, asigurându-le acces la drepturile legale dobândite odată cu perfectarea unui drept de ședere în scop de muncă”, mai notează MAI.