Principală  —  IMPORTANTE   —   Mai mulți inspectori de mediu,…

Mai mulți inspectori de mediu, atacați în timpul unei operațiuni antibraconaj de un grup de persoane înarmate. Șeful IPM: „Inspectorii s-au ales cu leziuni corporale, se simt foarte rău”. Ce spune IGP

Imagine-simbol

Mai mulți inspectori de mediu au fost atacați în timpul unei operațiuni antibraconaj de un grup de persoane care dețineau pistoale și arme de vânătoare. Incidentul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi dimineață, 7-8 septembrie, în jurul orei 00:30, în comuna Ghidighici. Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), Ion Bulmaga, susține că inspectorii au fost agresați fizic, unul dintre ei ajungând la Institutul de Medicină Urgentă pentru îngrijiri medicale.

Între timp, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), afirmă că după incident agresorii au fost reținuți de Poliție, iar materialele procesuale în privința acestora urmează în cel mai scurt timp să fie expediate procurorilor.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Ion Bulmaga a declarat că Inspectoratul pentru Protecția Mediului a fost sesizat anterior despre o tentativă de vânat ilicit în comuna Ghidighici. Astfel, mai multe nopți la rând inspectorii au patrulat zonă în vederea stopării acțiunii de braconaj.

„(…) Aseară a fost stopată o mașină în care erau trei persoane, ei s-au încuiat în mașină și au telefonat ca ulterior să vină mai multe persoane înarmate – în jur de 20. Inspectorii de mediu au fost bătuți, li s-au smuls camerele din piept (…). Un inspector a plecat la spital și i s-a cusut buza că era ruptă și a fost întors la poliție pentru a pune depoziție. Toți patru inspectori de mediu au leziuni corporale. Ei acum dau depoziții la ofițerul care va duce cazul și ulterior o să plece la medicul legist pentru a le lua leziunile corporale, dar eu am vorbit cu băieții și într-adevăr se simt foarte rău. Eu nu am cuvinte, sunt foarte enervat și supărat (…)”, a afirmat Bulmaga.

De asemenea, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a menționat pentru ZdG că agresorii ar putea fi cercetați pentru braconaj și huliganism conform Codului penal, însă procurorii urmează să decidă în privința capetelor de acuzare.

„Toți agresorii aseară au fost reținuți. Persoanele au fost identificate și audiate. Materialele procesuale necesare pe cazul respectiv în privința așa-numitori vânători urmează în cel mai scurt timp să fie transmise procurorilor. Deja procurorii vor decide care sunt următoarele acțiuni în privința lor, dar propunerea Poliției este pe câteva capete de acuzare, braconaj și pentru huliganism conform Codului penal (…). Opt persoane au fost reținute”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit legislației, vânatul fără autorizaţia corespunzătoare fie în perioada interzisă, fie în locurile interzise, fie cu unelte şi metode nepermise (braconajul), dacă acesta a cauzat daune ce depăşesc 200 de unităţi convenţionale, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Aceeaşi acţiune săvârşită de o persoană cu funcţie de răspundere, de o persoană publică ori de o persoană cu funcţie de demnitate publică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 700 la 1000 de unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 3 ani, sau cu închisoare de la 3 la 5 ani.