Mai multe ONG-uri solicită autorităților să-i ceară lui Erdogan întoarcerea în R. Moldova a profesorilor turci

În contextul vizitei președintelui turc, mai multe organizații ale societății civile solicită autorităților de la Chișinău să-i ceară lui Erdogan întoarcerea în R. Moldova a tuturor cetățenilor turci scoși ilegal din țara noastră și prevenirea a astfel de situații pe viitor.

În opinia ONG-urilor, îndepărtarea forțată a cetățenilor turci la 6 septembrie 2018 a avut la bază interese politice și s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislației naționale și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului.

„La distanța de o lună de la cele întâmplate, răspunsurile autorităților în privința legalității îndepărtării cetățenilor turci continuă să trezească multe semne de întrebare. În lipsa unor argumente clare care ar confirma că a existat cu adevărat riscul survenirii unui pericol la adresa securității naționale, se creează o prezumție puternică că operațiunea desfășurată de către autorități a avut loc din interese politice, având loc o extrădare camuflată la solicitarea autorităților turce”, menționează organizațiile societății civile.

Totodată, ONG-urile solicită procurorului general să declanșeze urmărirea penală pentru a atrage la răspundere penală toate persoanele care au comis infracțiuni în legătură cu „înlăturarea” celor șapte cetățeni turci, iar Parlamentului îi cer să organizeze audieri publice cu prezentarea tuturor informațiilor relevante cu privire la această operațiune.

Organizațiile semnatare: Centrul de Resurse Juridice din Moldova,  Amnesty International Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, IDIS „Viitorul”, Asociația Comunitatea “WatchDog.MD”, Transparency International Moldova (TI-Moldova), Institutul de Politici Publice, Promo-Lex, Centrul de Jurnalism Independent, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Asociația Presei Independente, CPR Moldova, Centrul de Informație GENDERDOC-M, Centrul de Drept al Avocaților,  Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Institutul de Politici și Reforme Europene, Centrul Analitic Independent Expert-Grup.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *