Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai multe ONG-uri solicită autorităților…

Mai multe ONG-uri solicită autorităților să-i ceară lui Erdogan întoarcerea în R. Moldova a profesorilor turci

În contextul vizitei președintelui turc, mai multe organizații ale societății civile solicită autorităților de la Chișinău să-i ceară lui Erdogan întoarcerea în R. Moldova a tuturor cetățenilor turci scoși ilegal din țara noastră și prevenirea a astfel de situații pe viitor.

În opinia ONG-urilor, îndepărtarea forțată a cetățenilor turci la 6 septembrie 2018 a avut la bază interese politice și s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislației naționale și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului.

„La distanța de o lună de la cele întâmplate, răspunsurile autorităților în privința legalității îndepărtării cetățenilor turci continuă să trezească multe semne de întrebare. În lipsa unor argumente clare care ar confirma că a existat cu adevărat riscul survenirii unui pericol la adresa securității naționale, se creează o prezumție puternică că operațiunea desfășurată de către autorități a avut loc din interese politice, având loc o extrădare camuflată la solicitarea autorităților turce”, menționează organizațiile societății civile.

Totodată, ONG-urile solicită procurorului general să declanșeze urmărirea penală pentru a atrage la răspundere penală toate persoanele care au comis infracțiuni în legătură cu „înlăturarea” celor șapte cetățeni turci, iar Parlamentului îi cer să organizeze audieri publice cu prezentarea tuturor informațiilor relevante cu privire la această operațiune.

Organizațiile semnatare: Centrul de Resurse Juridice din Moldova,  Amnesty International Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, IDIS „Viitorul”, Asociația Comunitatea „WatchDog.MD”, Transparency International Moldova (TI-Moldova), Institutul de Politici Publice, Promo-Lex, Centrul de Jurnalism Independent, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Asociația Presei Independente, CPR Moldova, Centrul de Informație GENDERDOC-M, Centrul de Drept al Avocaților,  Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Institutul de Politici și Reforme Europene, Centrul Analitic Independent Expert-Grup.