Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința CEC: la Nisporeni…

LIVE Ședința CEC: la Nisporeni va fi ales un nou deputat, pe fotoliul rămas vacant după demisia lui Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc a condus, din umbră, R. Moldova în ultimii ani

Pe ordinea de zi a Comisiei Electorale Centrale (CEC) figurează patru subiecte.

CEC a aprobat programele calendaristice pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare noi și a alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019.

Ora 11.35: La solicitarea lui Sergiu Gurduza, care a replicat că nu a fost acordat timp suficient pentru examinarea calendarelor privind organizarea alegerilor din 20 octombrie, CEC a luat o pauză de 30 de minute, după care va reveni pentru a discuta subiectele 3 și 4 de pe ordinea de zi.

Ora 11.30: Cu votul a cinci membri, a fost luată decizia privind organizarea alegerilor parlamentare noi în circumscripția nr. 17 Nisporeni, după ce Vlad Plahotniuc, ales deputat în această circumscripție, a renunțat ieri, 30 iulie, la mandat.

Ora 11.25: Se examinează subiectul „Cu privire la stabilirea datei alegerilor parlamentare noi pentru funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr. 17, orașul Nisporeni”. Sergiu Gurduza, care se pronunță împotriva organizării în aceeași zi, la 20 octombrie, a scrutinului local și a alegerilor parlamentare noi în circumscripții, l-a întrebat pe președintele CEC, Dorin Cimil, dacă este o simplă coincidență stabilirea datei respective de către CEC după ce prim-ministra Maia Sandu s-a pronunțat pentru două scrutine în aceeași zi. Dorin Cimil a replicat că nu vede o problemă și că „ne-am străduit să uniformizăm”.

Ora 11.23: Sergiu Gurduza propune ca subiectele 3 și 4 de pe ordinea de zi, privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare noi și a Programului calendaristic pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 să fie amânate, pe motiv că membrii CEC nu au avut suficient timp pentru a analiza proiectul.

Ora 11.20: Membrul CEC Sergiu Gurduza a propus modificarea Hotărârii CEC prin care s-a decis organizarea alegerilor parlamentare noi în trei circumscripții în aceeași zi cu alegerile locale generale, pe 20 octombrie 2019. Sergiu Gurduza a propus organizarea alegerilor în circumscriții la 6 octombrie. Pentru această propunere și-au dat votul doar doi membri CEC.

Ora 11.15: Cu votul a șase membri, de pe ordinea de zi a fost exclus subiectul „cu privire la aprobarea avizului asupra proiectului de lege nr. 36 din 29. 03. 2019 pentru modificarea unor acte legislative”.

Ordinea de zi a Ședinței CEC din 31 iulie 2019: