Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Deputații au aprobat proiectul…

VIDEO Deputații au aprobat proiectul privind declararea stării de urgență pentru 30 de zile: „Stare de urgență nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi”

Deputații au aprobat în ședință de vineri, 22 octombrie Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind propunerea declarării stării de urgență pentru 30 de zile.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat de la tribuna principală a Parlamentului instituirea stării de urgență în R. Moldova pentru următoarele 30 de zile în legătură cu situația critică privind aprovizionarea țării cu gaze naturale și energie electrică. Ulterior, după aproape două ore de dezbateri, Parlamentul a aprobat Hotărârea Guvernului. Detalii aici.

„Vreau să le spun cetățenilor că R. Moldova va avea gaz. (…) Pentru prima dată în 30 de ani să asigurăm cu gaze din surse alternativă. (…) Trebuie să alocăm bani și să achiziționăm aceste volume de gaze. Astăzi nu există riscul de deconectare, dar trebuie ca să avem alternative. (…) Procurarea surselor alternative este accesarea pieței unde este gaz din Rusia și din alte țări. Suntem în negocieri cu Gazprom, dar nu vrem să ne trezim că nu avem suficient gaz. Dacă ne uităm la prețul plătit de Moldova la gaz tot timpul a fost un preț de piață. (…) Dacă vom avea posibilitatea și vom reuși să încheiem un contract pe termen lung atunci e foarte bine, dar acesta va fi mai mare decât până acum. (…) Vom furniza gaze acolo unde se va plăti. Compensațiile trebuie să fie oferite în dependență de prețul gazului. Acest Guvern a negociat cu FMI 564 de milioane de dolari”, a declarat Natalia Gavrilița.

În context, prim-ministra a declarat că „niciun cetățean nu va fi deconectat de la rețeaua de gaze naturale”.

„Nu este absolut nicăieri vorba deconectarea cuiva de la rețelele de gaze. Dacă vor fi furnizate gazele de o companie alternativă, este necesar să fie colectați bani și să poată fi încheiate aceste contracte. (…) Vom adăuga compensații”, a mai adăugat Gavrilița.

Gavrilița susține că principalul motiv pentru care Guvernul va cere stare de urgență este posibilitatea de a deroga de la anumite legi astfel încât autoritățile să poate întreprinde acțiuni în regim de urgență pentru achiziționarea gazelor naturale din surse alternative, altele decât de la Gazprom.

La 13 octombrie, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat cele mai importante decizii ale CSE și a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.

La 19 octombrie, prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat că R. Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din „surse alternative” prin intermediul companiei Energocom. Prim-ministra Gavrilița nu a menționat însă volumul de gaze pe care Guvernul intenționează să-l cumpere și nici prețul.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.