Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Proiectul privind interzicerea materialelor…

VIDEO Proiectul privind interzicerea materialelor publicitare și a spoturile video cu tentă electorală și propagandistică în transportul public, motiv de scandal la ședința CMC

Foto-simbol

Marți, 26 mai, s-a desfășurat continuarea ședinței Consiliului Municipal Chișinău, începută pe 19 mai. 43 de aleși municipali au fost prezenți la întrunire. Proiectul de decizie privind interzicerea materialelor publicitare și a spoturile video cu tentă electorală și propagandistică în transportul public a fost motiv de scandal între consilierii municipali.

Ora 15:43. Ședința CMC a fost încheiată, iar proiectele rămase neexaminate au fost transferate pentru următoarea sesiune.

Ora 15:30. Consilierii Platformei DA și PAS au boicotat ședința, după ce Valerii Klimenko a ținut o „lecție” de istorie colegilor din CMC pe marginea proiectului cu privire la interzicerea în transportul public a materialelor publicitare și a spoturilor video cu caracter propagandistic și/sau cu tentă electorală. Consilierii Partidului Șor, PCRM și cei din PSRM au declarat că vor vota împotrivă, motivând că acest proiect „împarte societatea” și „istoria nu poate fi rescrisă”.

„În opinia mea, istoria de mult s-a apreciat. Fiți deschiși către lumea civilizată. Vă invit să nu fiți părtași la elemente propagandistice”, a menționat autorul proiectului de decizie, liberalul Ion Cebanu.

Ora 15:08. Deși unii consilieri au fost împotrivă, a fost aprobată constituirea Comisiei pentru efectuarea controlului în cadrul Întreprinderii Municipale „Piața Centrală” referitor la prestarea serviciilor de alimentație publică a copiilor din instituțiile publice de învățământ școlar și preșcolar din municipiul Chișinău. Comisia va fi formată din 8 consilieri, iar raportul final privind rezultate controlului și măsurile necesare pentru soluționarea problemelor, va fi prezentat în termen de trei luni. Detalii AICI.

Ora 14:42. Cu 43 de voturi, a fost aprobat proiectul de decizie cu privire la crearea grupului de lucru pentru eficientizarea managementului financiar. Comisia va fi formată de 15 membri, inclusiv 8 vor fi consilieri. Președintele comisiei va fi ales din rândul membrilor comisiei. Detalii AICI.

Ora 14:05. Aleșii municipali au revenit în ședință.

Ora 12:44. Consilierii municipali pleacă în pauză până la ora 14:00.

Ora 12:25. Fracțiunea Platforma DA din CMC propune ca întreprinderile municipale să fie scoase din subordinea directă a primarului. Formațiunea a înaintat o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 246 din 23 noiembrie 2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală. În opinia consilierilor Platformei DA, legea care trebuie modificată, a produs unele efecte juridice negative cu referință la exercitarea funcției de control de către Consiliul Municipal Chișinău în calitate de fondator a întreprinderilor municipale, ținând cont de conținutul articolului 8 alineatul (3): Membru al consiliului de administrație al întreprinderii de stat/municipale nu poate fi: …„membrii autorității deliberative”, adică consilierii municipali.

„Astfel puterea decizională este transmisă unor persoane terțe care nu poartă răspundere pentru gestiunea patrimonială transmisă la balanța întreprinderilor și pentru formarea bugetului municipal. Lanțul obiectivelor privind valorificarea veniturilor bugetare cu participarea întreprinderilor municipale este practic întrerupt, ceea ce generează necesitatea unor subvenționări pe alocuri neargumentate, fiind alocate întreprinderilor surse care de fapt ar trebui să fie orientate la dezvoltarea socială și cea de infrastructură a orașului”, susține fracțiunea Platforma DA în CMC.

Ora 12:20. Statutului Întreprinderii Municipale pentru servicii locative Centru, în redacție nouă, fost votat de consilierii municipali. Detalii AICI.

Ora 12:15. Statutului Întreprinderii municipale „Autosalubritate”, în redacție nouă, a fost votat de aleșii municipali. Detalii AICI.

Ora 12:12. A fost aprobat, în redacție nouă, Statutul Întreprinderii Municipale ,,COMBINATUL SERVICII FUNERARE”, punctul 15 din subiectul cu nr. 25 de pe ordinea de zi. Detalii AICI.

Ora 12:04. Cu 41 de voturi, a fost aprobat punctul 14 din subiectul cu nr. 25 de pe ordinea de zi cu privire la aprobarea, în redacție nouă, a Statutului Întreprinderii municipale pentru servicii locative Râșcani. Detalii AICI.

Ora 12:00. Au început să fie examinate Proiecte de decizie incluse suplimentar pe ordinea de zi a CMC din 19.05.2020.

Ora 11:35. După o oră și jumătate de dezbateri, proiectul de decizie cu privire la aprobarea statutelor Întreprinderilor Municipale, cu mai multe amendamente, a fost votat. Detalii AICI.

CMC

Ora 10:20. Ședința Consiliului Municipal Chișinău, continuă. Ordinea de zi de pe masa consilierilor a fost votată la ședința precedentă.

Ordinea de zi a şedinţei, precum şi proiectele de decizii incluse pe ordinea de zi, pot fi accesate pe pagina web oficială a Primăriei, www.chisinau.md.