Principală  —  IMPORTANTE   —   La Criuleni va fi construit…

La Criuleni va fi construit un complex modern de procesare a subproduselor de origine animală: unitatea va oferi peste 30 de locuri de muncă

Sursa foto: Facebook/Inspecția pentru Protecția Mediului Criuleni

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, în cadrul ședinței de miercuri, 22 iunie, proiectul de lege ce prevede alocarea unui lot de teren agricol pentru construcția unui complex modern de colectare și procesare a subproduselor de origine animală (SOA), care nu sunt destinate consumului uman. Este vorba de o suprafață de 2,5 ha de teren agricol, aflat în gestiunea Întreprinderii de Stat „Stațiunea Didactică Experimentală Criuleni”.

Potrivit unei note informative a Guvernului, metodele actuale de prelucrare a subproduselor de origine animală nu corespund practicilor internaționale. Acestea implică riscuri sporite pentru sănătatea publică și mediul înconjurător, creând dificultăți majore în asigurarea trasabilității produselor de origine animală și împiedicând, astfel, accesul lor pe piețele de export.

Potrivit unui studiu, unitatea de procesare a subproduselor de origine animală va oferi peste 30 de locuri de muncă noi, spun reprezentanții Guvernului.

Construcția unității de procesare a subproduselor de origine animală se pliază pe angajamentul asumat de R. Moldova prin Acordul de asociere R. Moldova-Uniunea Europeană privind cea de-a treia finanțare a Proiectului „Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P).

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova a fost lansat la sfârșitul anului 2012 cu obiectivul general de sporire a competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole și de mediu și a practicilor de management durabil al terenurilor.

Prima etapă a Proiectului a fost implementată în perioada 2012-2022 și a avut un buget total de peste 62 milioane de solari SUA.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent, cu suportul Proiectului MAC-P au fost realizate investiții importante în modernizarea sistemului național de siguranță a alimentelor, fiind armonizată legislația națională din domeniu cu normele Uniunii Europene. Totodată, au fost fortificate laboratoarele de testare a sănătății plantelor și a calității produselor alimentare, a fost construită rețeaua de punctelor de inspecție la frontieră și elaborate sisteme informaționale importante pentru Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).