Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Istoria unui fermier din Horești…

Istoria unui fermier din Horești care încearcă să revigoreze ambițiile „adormite” ale agricultorilor

Marina şi Gheorghe Malcoci sunt o familie de agricultori din satul Horeşti, Ialoveni. Ei nu cedează în faţa „indispoziţiilor” vremii şi poftelor schimbătoare ale oamenilor şi prin muncă asiduă încearcă să meargă mai departe. „Capul ridicat, mânecile suflecate şi… înainte!. Nimic nu vine de la sine. Dacă vrei ceva – munceşti, cauţi soluţii şi reuşeşti”, este de părere Gheorghe Malcoci, bărbatul care susţine că s-a născut să lucreze pământul.

Familia Malcoci se ocupă cu agricultura de câteva decenii. Experienţa i-a învăţat că trebuie să cultive ceea ce e căutat pe piaţă, pentru a nu ajunge în situaţia multor agricultori care n-au unde-şi vinde roadele păstrate în depozite. „În R. Moldova sunt puţine frigidere de păstrare a fructelor şi legumelor. De aceea, nu ne putem permite să plantăm orice”, explică Gheorghe Malcoci.

În urmă cu doi ani, soții Malcoci au decis să-și construiască o uscătorie de fructe, legume și plante medicinale, aflăm într-un reportaj video al postului TV Agro Moldova.

Însă, ZdG i-a cunoscut pe membrii familiei Malcoci în urmă cu trei ani, la un iarmaroc din Călărași. Atunci, cei doi soți ne-au povestit despre provocările la care trebuie să facă față un agricultor din R. Moldova și cum pot fi preluate practicile aduse din alte țări pentru dezvoltarea agriculturii.

„Am vizitat multe ţări, unde am cunoscut oameni diferiți şi obişnuinţele lor. De fiecare dată eram inspiraţi de lucrurile frumoase de acolo, pe care visam să le implementăm în ţărişoara noastră. Reveneam acasă cu convingerea că suntem în stare să reconstruim R. Moldova şi să contribuim la dezvoltarea agriculturii. Dar realitatea a fost alta. Ne-am ciocnit de un perete enorm – lipsa banilor, sau indiferenţa şi dezamăgirea oamenilor, pe care e greu să le înfrunţi”, a mărturisit Gheorghe.

Însă acest lucru nu i-a oprit, ci i-a motivat să lucreze şi mai mult, pentru a obţine o recoltă bogată şi bună, care să corespundă tuturor cerinţelor. „Ne-am plantat nectarine, piersici, câţiva puieţi de alun şi migdal. Toate acestea cresc foarte bine pe teritoriul Moldovei şi e păcat să nu profităm”, explică bărbatul.

Pe lângă domeniul agricol bine dezvoltat din alte ţări, agricultorul susţine că i-a plăcut corectitudinea oamenilor de acolo. „Nimeni nu încearcă să-l înşele pe celălalt. Munca agricultorilor de acolo este mai apreciată, produsul lor este mai scump decât la noi. Astfel, cultivând şi apoi comercializând ceva, ei îşi întorc de două ori investiţiile şi munca depusă, iar la noi eşti în pierdere”, relatează bărbatul, care susţine că o parte de vină trebuie să şi-o asume şi agricultorii din R. Moldova.

Potrivit lui, oamenii ar trebui să-şi axeze atenţia pe culturile solicitate şi să nu planteze doar porumb şi floarea-soarelui.

„Le spun oamenilor că nu trebuie să creştem doar floarea-soarelui, care sărăceşte pământul, ci să ne îndreptăm privirile spre nuci, fructele şi legumele care ar putea fi vândute şi în afara ţării. Încerc să-i încurajez, dar înţeleg că cea mai bună modalitate e să-i intrig şi să-i fac mai ambiţioşi. Moldovenii se apucă de treabă, de obicei, când văd că vecinul câştigă din asta”, explică agricultorul.

„Viaţa trece foarte repede, de aceea nu vreau să stau pe loc şi mereu încerc ceva nou, pentru că vreau să progresăm. R. Moldova are un pământ foarte bun, dar pentru a avea succes în domeniul agriculturii este nevoie de multă voinţă şi răbdare, ca să faci faţă oricărei dificultăţi. Apoi, nu trebuie să te gândeşti doar la bani, ci şi la perspective, dacă nu pentru noi, atunci pentru nepoţii noştri”, ne spune Gheorghe Malcoci.

Mai multe detalii citiți în articolul: Practicile străine din agricultură şi voinţa de a revigora ambiţiile „adormite”