Principală  —  IMPORTANTE   —   Într-o lună a învins COVID-19.…

Într-o lună a învins COVID-19. Povestea lui Igor Coban, care s-a recuperat de coronavirus, iar acum vrea să doneze plasmă sanguină

nordnews.md/simbol

Igor Coban, în vârstă de 43 de ani, este una dintre cele 1 114 de persoane recuperate, după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19. Bărbatul, originar din Chișinău, a aflat pe data de 6 aprilie că este infectat cu noul coronavirus, iar după un tratament lung, pe 27 aprilie, acesta a fost externat din spital ca fiind tratat de acest virus.

Igor Coban a decis să se testeze pentru COVID-19 într-un un laborator privat din capitală, după ce a văzut că deja de câteva zile face febră și situația se agravează.

,,Inițial am început să mă simt rău. Făceam febră. Dar cu câteva zile înainte de aceasta am ieșit afară cu părul ud și am crezut că e o simplă răceală. 2 – 3 zile am făcut febră, dar nu am administrat niciun fel de medicamente, deoarece nu eram sigur dacă sunt infectat sau doar am răcit și voiam să urmăresc cum se va comporta boala. Așa cum febra nu scădea, dar creștea, am decis să fac test pentru COVID-19 într-un laborator privat. Rezultatul testului a fost pozitiv”, ne-a povestit Igor.

După ce a aflat că este infectat cu noul tip de coronavirus, acesta și-a dat seama că sunt toate șansele că și soția acestuia a fost contaminată.

,,Eu am contactat cu soția și deja ne-am dat seama că și ea poate fi infectată. Am sunat la 112 și le-am explicat toată situația, iar ei ulterior ne-au trimis o ambulanță. Am fost spitalizați și ni s-a prelevat încă o dată probe, iar rezultatele au fost pozitive la ambii”.

Din fericire, starea de sănătate a soției lui Igor a fost satisfăcătoare, iar la câteva zile femeia a fost trimisă la domiciliu pentru a se trata, sub supravegherea medicului de familie.

,,Mie mi s-a făcut radiografie la plămâni și s-a constatat că am pneumonie bacteriană – de la răceală. Soția peste câteva zile a plecat acasă să se trateze, iar eu am fost spitalizat și mi se administra tratamentul necesar. Ulterior, mi s-a efectuat încă o radiografie și deja din cauza infecției, s-a depistat că am deja pneumonie virală. Timp de o săptămână febra mai puțin de 38℃ nu aveam”, își amintește Igor.

După peste o săptămână de tratament, infecția a început să cedeze. Febra a coborăt, iar bărbatul spune că se simțea din ce în ce mai bine.

,,Medicii îmi spuneau că se înregistrează o dinamică pozitivă privind însănătoșirea mea. Peste un timp, analizele arătau un rezultat bun, iar plămânii erau curați”.

Deși starea de sănătate a lui Igor se îmbunătățea, după 15 zile de tratament, testele arătau că pacientul încă este infectat cu COVID-19.

,,Pe data de 21 aprilie au efectuat încă un test care a dat rezultat pozitiv. Peste patru zile – 25 aprilie, au mai prelevat o dată probe și deja rezultatul a fost negativ. Și deja pe data de 27 aprilie eu am fost externat”, ne-a spus bărbatul.

La peste trei săptămâni de când soții Coban au depistat că sunt contaminați cu COVID-19, Igor a reușit să se recupereze, însă soția acestuia își continuă tratamentul la domiciliu.

,,Chiar astăzi i-au fost din nou prelevate probe, deoarece celelalte arătau că încă este infectată. Așteptăm rezultatele. În linii generale ne simțim bine”, spune acesta.

Igor ne-a dezvăluit că nu cunoaște unde ar fi putut contacta virusul. Acesta susține că respectau toate normele epidemiologice, iar din casă ieșeau doar după produse alimentare.

,,Îmi este dificil să spun unde ne-am putut contamina. Eu și soția ieșeam doar până la magazin. Noi mereu purtam măști, ne dezinfectam mâinile permanent. Veneam acasă și toate hainele erau, la fel, dezinfectate. Dar nu cunoaștem unde anume ne-am putut infecta. Cel mai probabil eu am contactat virusul și deja am infectat-o și pe soție”.

Pe durata tratamentului la domiciliu, soția lui Igor a contactat cu cei doi copii ai lor. Acesta susține că ei, deocamdată, nu au niciun simptom de COVID-19.

,,Acum toți suntem în izolare acasă – eu soția și doi copii. Nu ieșim nicăieri. Produsele de care avem nevoie mi le aduce un prieten. Copii nu au niciun simptom. Iată soția, în tot acest timp de când a fost externată și trimisă la să se trateze la domiciliu, a contactat cu ei, dar ei nu prezintă niciun somptom al bolii. Totul este în regulă”, dă asigurări Igor.

Persoanele recuperate sunt cei mai potriviți potențiali donatori de plasmă convalescentă, deoarece au combătut infecția, iar plasma acestora conține anticorpi împotriva COVID-19. În acest sens, și Igor susține că va dona plasmă sanguină, după ce va trece cele 14 zile de izolare la domiciliu.

,,Eu deja m-am înregistrat pentru a putea dona plasmă. Sunt înscris în acest program. Deja după ce va expira termenul de carantină, dacă o să-mi permită, desigur că voi dona”, a menționat bărbatul.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 126 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre cele 878 probe procesate primar. Bilanțul total al cazurilor confirmate ajunge la 3.897.