Principală  —  IMPORTANTE   —   Apel către persoanele care au…

Apel către persoanele care au fost infectate cu COVID-19 și s-au recuperat ca să doneze plasmă: ,,Ajutăm concomitent 3 pacienți”

Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a făcut un apel către persoanele care au fost infectate cu COVID-19 și s-au vindecat de acest virus ca să doneze plasmă sanguină. Această acțiune poate salva cel puțin 3 pacienți diagnostigați cu COVID-19, fiind în stare extrem de gravă.

Persoanele recuperate sunt cei mai potriviți potențiali donatori de plasmă convalescentă, deoarece au combătut infecția, iar plasma acestora conține anticorpi împotriva COVID-19. Acești anticorpi au oferit o modalitate sistemului imunitar să lupte împotriva virusului pe parcursul bolii, astfel încât plasma celor vindecați poate fi folosită pentru a ajuta pe alții să lupte împotriva bolii.

,,Vă îndemnăm, să ajutați în următoarea perioadă alți bolnavi, prin o donare de plasmă. Calificativul donatorului de plasmă convalescentă îl întrunesc persoanele de gen masculin, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu suferă de careva boli cronice și au cel puțin 14 zile de însănătoșire completă (de la externarea din spital)”, se menționează în apelul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Astfel, instituția roagă ca persoanele care întrunesc condițiile mai sus menționate să contacteze la unul din telefoane:

  • 022109050(Chișinău);
  • 023171393(Bălți);
  • 029981305(Cahul).

Șeful SMURD, Dumitru Carasic, este primul donator de plasmă sanguină destinată pentru salvarea pacienților infectați cu COVID-19, în stare gravă și extrem de gravă. 

Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă.  Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea

Potrivit directoarei Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, o singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze. Tratamentele cu plasmă se folosesc deja de zeci de ani, în diverse afecțiuni.

O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14  zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă. Potrivit  criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin prin un test negativ la COVID-19. 

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate alte 66 cazuri de infecție cu noul coronavirus după procesarea a 241 probe. Dintre acestea, 65 sunt cazuri cu transmitere locală şi un caz de import. Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 2614.