• Informație oficială! Unul dintre suspecții care i-au tuns forțat pe tinerii din Călărași, condamnat în Italia la detenție pe viață

  Informație oficială! Unul dintre suspecții care i-au tuns forțat pe tinerii din Călărași, condamnat în Italia la detenție pe viață
  15 august 2018 | 15:37

  Sergiu Buruiană, unul dintre suspecții care i-au tuns forțat pe cei doi tineri din Călărași, este condamnat în Italia la detențiune pe viață pentru omor și vătămare intenționată gravă. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională (Interpol), Viorel Tentiu. 

  Conform informațiilor oferite de către Interpol, moldoveanul Sergiu Buruiană a fost anunțat în căutare internațională de către organele de drept ale Italiei încă în octombrie 2012, după ce a participat la omorul unui tunisian într-o piață din orașul Padova. Crima a avut loc în aprilie 2012, iar totul ar fi pornit de la un conflict dintre un grup de tunisieni și un grup de moldoveni, care s-ar fi aflat sub influența alcoolului. Ulterior, Buruiană a fugit din Italia și în acest moment se află pe teritoriul R. Moldova, fiind în libertate.

  La data de 12 octombrie 2012, din partea Biroului Național Central (BNC) Interpol Roma a fost expediată către toate statele membre ale OIPC Interpol o solicitare de anunțare în căutare internațională a moldoveanului, cu scop de arest și extrădare a acestuia. Solicitarea a fost remisă și în adresa Ministerului Justiției, Procuraturii General și Inspectoratului de poliție teritorial pentru întreprinderea acțiunilor și măsurilor de verificare și localizare.

  Potrivit șefului Centrului Cooperare Polițienească Internațională, autoritățile de la Chișinău și-au prezentat disponibilitate de a recepționa dosarul penal și sentința de condamnare pe numele lui Buruiană pentru recunoașterea acesteia pe teritoriul R. Moldova.

  „Luând în consideraţie faptul, că numitul este cetăţean al Republicii Moldova, iar în conformitate cu Convenţia europeană de extrădare; art. 18 al. 2 al Constituţiei Republicii Moldova şi potrivit actelor legislative naţionale, Republica Moldova nu extrădează cetăţenii săi”, se precizează în răspunsul oferit de Viorel Tentiu.

  Deși au trecut deja șase ani de la crimă, Sergiu Buruiană ar putea să-și ispășească pedeapsa în R. Moldova doar după ce autoritățile judiciare din Italia vor lua decizia de a transmite setul de documente de recunoaștere a sentinței definitive către autoritățile din R. Moldova. Ulterior, acest set de documente urmează să fie examinat de Ministerul Justiției din R. Moldova, cu ulterioara expunere privind corespunderea sentinței cu legislația în vigoare din țara noastră.

  „Informez că, în adresa BNC Interpol Rome/Italia, de BNC Interpol Chișinău/Republica Moldova a fost expediată o solicitare repetată cu privire la faptul, dacă autoritățile italiene au luat vreo hotărâre privind transmiterea setului de documente întru recunoaștrerea sentinței în R. Moldova”, a mai adăugat Viorel Tentiu.

  Sergiu Buruiană a fost implicat și într-un alt caz în Italia, care datează din 2010. Presa italiană scria atunci că opt moldoveni, dintre care doi minori, au fost reținuți pentru vătămare și rezistență față de carabinieri.

  „Carabinierii au fost solicitați de un șofer polonez, care a fost lovit cu un pistol de către unul dintre cei reținuți. Poliția a cerut o explicație grupului de moldoveni. Ca răspuns, aceștia au început să amenințe carabinierii și să îi lovească. Atunci când grupul de moldoveni a văzut că Sergiu Buruiană a fost reținut de poliție, aceștia au încercat să îl elibereze”, scria atunci presa din peninsulă.

  În octombrie 2017, un bărbat de 31 de ani din Călărași, cu nume similar, a fost condamnat de Judecătoria Strășeni la 220 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de trei ani. Buruiană, fiind în stare de ebrietate, a urmărit șoferul unui automobil care „i-ar fi creat situație de pericol de accident”. Fiind la volan, Buruiană ar fi condus automobil haotic, executând manevre interzise în trafic pentru a-l determina pe șofer să oprească automobilul, după care l-a numit cu cuvinte necenzurate și a aplicat violența fizică asupra acestuia.

  Numele lui Sergiu Buruiană figurează și într-un dosar în care a fost decăzut din drepturile părintești.

  Pe 13 august, Ziarul de Gardă a postat un filmuleț video în care doi tineri în vârstă de 19 ani au fost înjurați și agresați fizic pentru simplul fapt că aveau părul lung. Incidentul a avut loc în iulie curent, la o benzinărie din orașul Călărași. Cei doi tineri au fost tunși forțat de un grup de persoane necunoscute, care ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  „Moldova este în pericol. Nu dăm țara străinilor”, este mesajul preelectoral al Partidului Socialiștilor, care poate fi citit pe panourile stradale. Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt…
  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM, a declarat Igor Dodon, la emisiunea Prime Time, de la Prime TV. „Pe mine așa m-au învățat părinții, bunicii, că tot timpul trebuie să ofer l…
  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  O femeie de 73 de ani este în stare gravă, internată în secția Reanimare a Spitalului Clinic Bălți, după accidentul din Elizaveta, care a avut loc joi, 13 mai. Informația a fost oferită pentru ZdG de purtătoare…
  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu. „Curtea a…
  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  În ultimele 24 de ore au fost administrate 13 857 de doze de vaccin, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cu prima doză au fost vaccinate 11 692 de persoane, iar cu a doua – 2 165.
  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin