Principală  —  IMPORTANTE   —   Incendiile de la silozurile din…

Incendiile de la silozurile din portul Giurgiulești: MAI va cere CSE-ului măsuri speciale de protecție a mediului

Sursa foto: IGSU

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) examinarea subiectului privind incendiile de la silozurile din portul Giurgiulești, pentru „luarea măsurilor speciale de protejare a infrastructurilor critice și a mediului, de importanță națională, situate în zona portului Giurgiulești, pentru prevenirea consecințelor mai grave”.

MAI atrage atenția cu privire la „pericolul iminent asupra infrastructurilor critice de importanță națională și strategică”, care pot fi afectate, din cauza producerii repetate a unor evenimente cu grad de pericol ridicat, astăzi având loc cea de a cincea intervenție a IGSU la incendiu, asupra unui siloz cu produse agricole.

„Aceste incendii repetate se află într-o zonă sensibilă. Acolo este un nod strategic pentru economia și securitatea țării noastre, pentru că la Giurgiulești fac joncțiunea trei state, unul dintre ele fiind în război. Din cauza riscului de explozie și a poluării, pot fi afectate relațiile internaționale. Precizez că există un potențial crescut de risc, din cauză că structurile afectate de incendii pot distruge infrastructura de cale ferată, aflată lângă aceste depozite, lucru care ar bloca activitatea portuară. În plus, există un pericol iminent legat de transportul de materiale inflamabile pe calea ferată, deoarece în apropierea silozurilor se află depozite de combustibili, iar mișcarea acestor mărfuri se face pe calea ferată. Din această cauză există un risc crescut de explozie”, a declarat ministra de Interne, Ana Revenco.

În prezent, conform MAI, pentru securizarea zonei și intervenție imediată, a fost creat un post permanent de supraveghere al IGSU, pentru evitarea extinderii incendiilor. Totodată, poliția națională a pornit un proces de cercetare și întreprinde acțiuni de acumulare a probatoriului sub controlul procurorului, în legătură cu acest caz.

De asemenea, MAI anunță că va solicita măsuri de protecție a mediului, având în vedere poluarea mediului ambiant cu substanțe toxice, produse de incendiile la silozuri, care pun în pericol persoanele aflate în zonă, inclusiv populația și angajații structurilor afacerilor interne, care activează în zona portului Giurgiulești.

Angajații IGSU din sudul țării au fost alertați, în dimineața zilei de 20 ianuarie 2023, la Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce un alt rezervor (nr. 2) cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui a luat foc.

Un incident similar a avut loc pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1 000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. La fața locului conform apelului sporit de intervenție au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.

În luna septembrie 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate.