Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Un alt rezervor cu…

FOTO Un alt rezervor cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui din Portul Internațional Liber Giurgiulești a luat foc

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din sudul țării au fost alertați, în dimineața zilei de 20 ianuarie 2023, la Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce un alt rezervor (nr.2) cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui a luat foc.

Potrivit IGSU, la fața locului pentru asigurarea misiunii de intervenție au fost trimise 5 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 angajați din subordine. Pompierii desfășoară acțiuni de stingere și lichidare a consecințelor incendiului.

„Potrivit informațiilor colectate de la fața locului rezervorul nr.2 are o capacitate de 1100 tone. La moment în el sunt depozitate doar 50% din volumul total. În urma incidentului nu sunt raportate victime și nu există riscuri pentru cetățeni și infrastructura din zonă. Pentru asigurarea securității și prevenirii situațiilor de risc acționează salvatorii”, anunță responsabilii din cadrul IGSU.

Un incident similar a avut loc pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1 000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. La fața locului conform apelului sporit de intervenție au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.

În luna septembrie 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate. 

Ulterior, în noiembrie 2022, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost  înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea a luat foc.

La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații agentului economic, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat.