Principală  —  IMPORTANTE   —   În R. Moldova a fost…

În R. Moldova a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile

Profimedia Images

În R. Moldova a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile. O decizie în acest sens a fost adoptată joi, 20 ianuarie, de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Astfel, începând de joi, 20 ianuarie, în R. Moldova este instituită stare excepțională pe piața gazelor naturale până cel puțin în martie curent.

Hotărârea Guvernului prezentată de către prim-ministra Natalia Gavrilița a fost adoptată cu votul a 58 de deputați din 67 de deputați prezenți în plen. Deputații Fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” și cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu au participat la procedura de vot.

Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova

„Solicit votul dumnevoastră. După adoptarea stării de urgență, voi convoca Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) pentru a adopta noi măsuri. (…) Noi am venit în octombrie 2021 și am venit și acum când avem un risc eminent de deconectare a R. Moldova de la gazele naturale. Acum avem o situație diferită. Aceste prețuri înalte și schimbarea de atitudine în interpretarea contractului poate lăsa cetățenii fără gaze naturale. Vom veni cu rapoarte ori de câte ori va fi necesar. (…) Am monitorizat situația și am sperat că se va găsi o soluție comercială. (…) Între timp, am pregătit câteva decizii pe care le va lua CSE – amânarea plății la import pentru Moldovagaz”, a declarat Natalia Gavrilița, prim-ministra.

Astfel, Guvernul va amâna plăţile TVA pentru compania Moldovagaz şi va transfera către bugetul companiei fonduri care anterior erau destinate compensării populaţiei pentru tarifele mari

Documentul aprobat prevede și instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite. Odată cu instituirea stării excepționale pe piața gazelor naturale, pentru a evita riscurile sistării gazelor naturale, Guvernul va amâna achitarea TVA și plata în avans de către Guvern a compensațiilor la factura de gaz.

Potrivit prim-ministrei Gavrilița instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile este primordială pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale pentru consumatorii R. Moldova.

Pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova (CSE) va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

  • dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;
  • adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
  • adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;
  • coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;
  • introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
  • instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
  • instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;
  • alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;
  • efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

Guvernul a anunțat că grupul rus Gazprom a respins solicitarea Republicii Moldova de a reprograma plata pentru gazele din ianuarie, obligând autorităţile să declare stare de urgenţă în sectorul energetic.

La 18 ianuarie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost informat de către Gazprom că acesta a remis notificare către Moldovagaz, potrivit căreia în cazul în care Moldovagaz nu va achita 50% din costul gazelor naturale contractate pentru luna ianuarie (63 de milioane de dolari), Gazprom va demara acțiuni privind sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu 21 ianuarie, ora 8:00.

Conform contractului încheiat între Moldovagaz și Gazprom, SA „Moldovagaz” în calitate de cumpărător trebuie să achite sau să transfere până la data de 20 a fiecărei luni plata pentru consumul gazelor naturale furnizate consumatorilor în luna precedentă precum și costul a 50% din volumul estimat sau prognozat a fi furnizat consumatorilor în luna curentă.