Principală  —  IMPORTANTE   —   În municipiul Chișinău a crescut…

În municipiul Chișinău a crescut numărul persoanelor infectate cu Covid-19, anunță autoritățile municipale. Boris Gîlca: „Din nou avem o creștere a infecțiilor respiratorii cu circa 23%”

Sursa foto: World Health Organization in Moldova

În municipiul Chișinău a crescut numărul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus, a anunțat marți, 21 februarie, Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, care a menționat faptul că situația epidemiologică rămâne a fi îngrijorătoare. Datele au fost prezentate în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău.

În același timp, potrivit lui Boris Gîlca, în municipiul Chișinău a fost înregistrată o creștere a infecțiilor respiratorii cu circa 23%, comparativ cu săptămâna precedentă.

„Este adevărat că situația epidemiologică rămâne a fi una îngrijorătoare. Datele statistice pentru săptămâna trecută arată sporirea morbidității prin infecția Covid în comparație cu săptămâna precedentă. Deci, avem o creștere a infecțiilor Covid de două ori. De asemenea, din nou avem o creștere a infecțiilor respiratorii cu circa 23%, comparativ cu săptămâna precedentă.

Vreau să menționez că pe teritoriul municipiului Chișinău continuă vaccinarea anti-Covid și încurajăm populația să contacteze medicul de familie, să vină la cea mai apropiată instituție medicală de asistență primară și să beneficieze de vaccinarea anti-Covid, mai ales cei care nu și-au făcut dozele trei și patru. Este foarte important acest lucru. Am înregistrat și cazuri de decese Covid. Avem deja o insuficiență de locuri în spitalele Covid. Conform Ordinului Ministerului Sănătății, din săptămâna aceasta a fost activat și Spitalul Clinic Municipal Ftiziopneumologie pentru internarea pacienților cu Covid. Asta de rând cu celelalte instituții pe care le-a activat Ministerul Sănătății.

Această situație este una foarte specifică, pentru că avem în paralel o erupție epidemiologică atât de infecții respiratorii, cât și de gripă. Această suprapunere a infecțiilor respiratorii, a gripei sezoniere și a Covid-ului fac ca aceste infecții să aibă forme mult mai complicate și ca perioada de recuperare să ia mult mai mult timp (…)”, a declarat șeful Direcției generale asistență medicală și socială.

La începutul lunii februarie, reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) anunțau că în R. Moldova se înregistra o descreștere a numărului cazurilor de infecții respiratorii acute, precum și o descreștere a cazurilor de infectare cu Covid-19.

Autoritățile de la Chișinău reiterează importanța respectării în continuare a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă sezonieră și alte infecții respiratorii acute, precum evitarea aglomerațiilor; purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală.