Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În Chișinău, peste 600 de…

În Chișinău, peste 600 de persoane s-au adresat la medic cu alergie gravă provocată de ambrozie. Autoritățile municipale solicită Ministerului Sănătății și CNAM includerea preparatelor folosite la alergiile provocate de ambrozie în lista medicamentelor compensate

Peste 600 de persoane s-au adresat în ultimele săptămâni la medic cu reacții alergice grave provocate de ambrozie. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, susține că au fost și cazuri de spitalizări, iar cele mai grave reacții alergice au fost sub forme de rinite, conjunctivite și dermatite alergice. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței serviciilor municipale ale capitalei din 29 august.

„Doar cei care s-au adresat și s-au consultat la medic depășesc cifra de 600 de pacienți. Au fost cele mai grave cazuri, cu reacții alergice, în forme de rinite, conjunctivite și dermatite alergice, inclusiv spitalizări. Medicii sunt suprasolicitați cu consultații pe subiectul de ambrozie, atât medicii de familie, cât și medicii alergologi”, spune Boris Gîlca.

De asemenea, șeful Direcției generale asistență socială şi sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, spune că autoritățile municipale solicită Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicina (CNAM) includerea preparatelor folosite la alergiile provocate de ambrozie în lista medicamentelor compensate, deoarece tratamentul este suportat în totalitate din buzunarul pacientului, fiind foarte costisitor.

„Tratamentul este suportat, cu regret, din buzunarul pacientului și sunt niște cheltuieli foarte, foarte mai. Ambrozia, în ultimii ani, devine o problemă enormă economică și socială, preparatele pentru tratament sunt foarte costisitoare. (…) Noi sugerăm insistent ca aceste preparate, cel puțin cele de bază, să fie incluse în lista medicamentelor compensate. Solicităm acest lucru Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicina (CNAM) ”, a mai declarat Boris Gîlca.

Săptămâna trecută, Lilia Plămădeală, specialistă în Direcția promovare a sănătății, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) preciza, într-un comentariu penru ZdG că din cauza condițiilor climaterice actuale, ambrozia se înmulțește mai repede, dar și că, cel mai probabil, din cauza imunității scăzute, tot mai mulți oameni devin alergici la ambrozie.

„Din cauza condițiilor climaterice a devenit mai agresivă planta, s-a înmulțit mai bine, pentru că-i place când este cald și uscat. Mai sunt și multe terenuri în paragină, îi plac mult așa locuri, și sate părăsite, unde ea poate crește și se înmulți. Poate și imunitatea noastră (este scăzută n. r.), pentru că suntem foarte sterili și mai puțin stăm la țară, pentru că imunitatea ne-o facem de mici copii”, explică specialista Direcției promovare a sănătății din cadrul ANSP.

De asemena, Lilia Plămădeală susține că persoanele care suferă de alergie din cauza ambroziei nu ar trebuie să-și aleagă singure tratamentul, ci ar trebui să consulte medicul specialist sau chiar medicul de familie pentru stabilirea unui tratament corect.

„Nu este normal ca fiecare pacient (care suferă de alergie din cauza ambroziei n. r.) să-și indice tratamentul. De obicei, oamenii merg la farmacii și iau niște decongestionante care doar scot obstrucția nazală, ca să poată respira mai ușor, dar nu tratează. După cum cunoaștem, nu este indicat de folosit mai mult de patru-cinci zile așa preparate, chiar și pentru răceli. Deci, sunt preparate specifice (pentru tratarea alergiei provocate de ambrozie n. r.), vorbim despre corticosteroizi. Ele (medicamentele n. r.) merg ca antiinflamatoare, sprayuri nazale. Un tratament de durată, începând cu o lună și mai mult. Sigur, se mai adaugă și pastile anti-alergice. În cazuri grave, adăugăm și terapia hormonală, dar este bine de consultat specialistul.

Pentru a face o alergie severă la ambrozie este nevoie de mai mulți ani. Copiii de până la un an care fac așa gen de alergii sunt foarte puțini. Începând cu vârsta patru-cinci ani sunt mai mulți și încă mai mulți – la o vârstă mai mare. Dacă ne întâlnim azi cu ambrozia, la anul o să fim mai afectați și peste un an încă mai afectați, dacă n-o să luăm careva măsuri. De asta, cu vreo două săptămâni înainte de a începe înflorirea (ambroziei n. r.) cei care au probleme trebuie să ia un tratament profilactic. (…) Recomandăm doar adresarea la medicul de familie care decide dacă este nevoie de consultația unui specialist alergolog, pentru că rinita alergică la unele persoane devine destul de agresivă, poate să treacă în obstrucție bronhică și mai departe poate să apară chiar și șoc anafilactic”, mai explică Lilia Plămădeală, specialistă în Direcția promovare a sănătății, din cadrul ANSP.

Specialiștii din cadrul ANSP explică de ce tot mai mulți oameni sunt alergici la ambrozie și recomandă adresarea exclusivă la medic pentru stabilirea unui tratament adecvat

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a anunțat zilele trecută că proprietarii sau administratorii terenurilor intravilane și extravilane, care nu vor desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei, vor fi sancționați cu o amendă de până la 6 000 de lei, conform Codul Contravențional al R. Moldova.

„Verificarea și identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităților administrativ-teritoriale, se efectuează de către autoritățile administrației publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziția primarului. Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor și administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, spun reprezentanți Inspectoratului pentru Protecția Mediului.Publicitate

Potrivit legii, autoritățile administrației publice locale transmit o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrosia.

Ulterior, verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor legale în privința ambroziei se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziție a primarului, de către polițiști locali sau de către inspectorii de mediu din cadrul Inspecțiilor pentru Protecția Mediului teritoriale.

Cinci metode prin care poate fi distrusă ambrozia:

  • Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a spațiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe aliniamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor;
  • Când buruiana este răspândită în interiorul hotarelor agricole, în special în interiorul unor șanțuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice;
  • Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii/ deținătorii/ administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură raionale pentru a primi informații detaliate sau, după caz,la specialiști din cadrul primăriilor. Măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce privește comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar;
  • În cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera;
  • Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen și chiar semințe, îmbogățind astfel rezerva de semințe din sol.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului susține că se recomandă cositul repetat de 2-3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.

Ambrozia este o plantă răspândită în majoritatea raioanelor R. Moldova, crește spontan pe terenurile agricole, grădinile gospodăriilor individuale, în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele în construcți şi este extrem de periculoasă pentru oameni.

Potrivit experților din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), o plantă poate elibera până la opt miliarde de grăuncioare de polen de aproximativ 20 microni diametru şi până la 30 mii de semințe care își păstrează proprietățile germinative până la 40 de ani. Pe timp secetos, polenul ambroziei poate fi purtat de vânt pe distanțe lungi, devenind periculos şi pentru persoanele care nu locuiesc în zonele unde crește planta.

Cea mai răspândită dintre specii este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină. Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condițiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţă.

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomatologia este violentă, cu o imagine clinică complexă, care depăşeşte în intensitate alergiile obişnuite la polenul florilor şi al copacilor în perioada primăverii și afectează în egală măsură atât adulții, cât și copii. Principalele simptome includ:

  • afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, pruritul în zona nasului și a ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
  • accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
  • afectarea pielii cu leziuni de urticarie (mâncărime) şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochiului, zona genitală şi extremităţi;
  • șocul anafilactic — cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc și tablou clinic deseori dramatic, ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Persoanele alergice la ambrozie trebuie să ia un șir de măsuri profilactice: 

  • Reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • Faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară, mai ales în vârful sezonului de alergii;
  • Țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
  • Luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • Spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
  • Spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
  • Evitați uscarea hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de ele;
  • Implicați-vă activ în nimicirea ambroziei.

În 2018, Guvernul de la Chișinău a aprobat Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia). Potrivit Regulamentului, subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor şi ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor verifica și vor identifica terenurile infestate cu buruiana ambrozia, primăvara după răsărirea acestea, inclusiv până la data de 30 mai a fiecărui an, şi vor monitoriza prezența buruienii ambrozia pe teritoriul raionului/municipiului, cu generalizarea informației privind răspândirea acesteia.

Potrivit Regulamentului, neîndeplinirea obligației de a combate şi preveni răspândirea buruienilor pe terenuri (cu excepția terenurilor cu destinație agricolă) se sancționează cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale (de la 600 la 1500 de lei), aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenționale (de la 1 800 până la 6 000 de lei), aplicată persoanei juridice.