Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Specialiștii din cadrul ANSP explică…

Specialiștii din cadrul ANSP explică de ce tot mai mulți oameni sunt alergici la ambrozie și recomandă adresarea exclusivă la medic pentru stabilirea unui tratament adecvat

În ultimele săptămâni, persoanele alergice la ambrozie au reclamat o acutizare a simptomelor. Autoritățile precizează că perioada iulie – septembrie se caracterizează prin creșterea numărului de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a acestei plante. Deși încă în 2018 Guvernul a aprobat Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia, fiind stabilite inclusiv amenzi pentru cei care nu respectă prevederile legii, problema răspândirii ambroziei nu a fost eradicată.

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) spun că persoanele alergice la ambrozie trebuie să se adreseze exclusiv la medic, pentru stabilirea unui tratament adecvat, deoarece tratamentele alese de pacienți nu sunt nici eficiente, nici corecte.

Ambrozia este o plantă răspândită în majoritatea raioanelor R. Moldova, crește spontan pe terenurile agricole, grădinile gospodăriilor individuale, în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele în construcți şi este extrem de periculoasă pentru oameni.

Potrivit experților din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), o plantă poate elibera până la opt miliarde de grăuncioare de polen de aproximativ 20 microni diametru şi până la 30 mii de semințe care își păstrează proprietățile germinative până la 40 de ani. Pe timp secetos, polenul ambroziei poate fi purtat de vânt pe distanțe lungi, devenind periculos şi pentru persoanele care nu locuiesc în zonele unde crește planta.

Cea mai răspândită dintre specii este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină. Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condițiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţă.

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomatologia este violentă, cu o imagine clinică complexă, care depăşeşte în intensitate alergiile obişnuite la polenul florilor şi al copacilor în perioada primăverii și afectează în egală măsură atât adulții, cât și copii. Principalele simptome includ:

  • afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, pruritul în zona nasului și a ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
  • accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
  • afectarea pielii cu leziuni de urticarie (mâncărime) şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochiului, zona genitală şi extremităţi;
  • șocul anafilactic — cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc și tablou clinic deseori dramatic, ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Ce recomandă specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Lilia Plămădeală, specialistă în Direcția promovare a sănătății, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) precizează că din cauza condițiilor climaterice actuale, planta se înmulțește mai repede, dar și că, cel mai probabil, din cauza imunității scăzute, tot mai mulți oameni devin alergici la ambrozie.

„Din cauza condițiilor climaterice a devenit mai agresivă planta, s-a înmulțit mai bine, pentru că-i place când este cald și uscat. Mai sunt și multe terenuri în paragină, îi plac mult așa locuri, și sate părăsite, unde ea poate crește și se înmulți. Poate și imunitatea noastră (este scăzută n. r.), pentru că suntem foarte sterili și mai puțin stăm la țară, pentru că imunitatea ne-o facem de mici copii”, explică specialista Direcției promovare a sănătății din cadrul ANSP.

De asemena, Lilia Plămădeală susține că persoanele care suferă de alergie din cauza ambroziei nu ar trebuie să-și aleagă singure tratamentul, ci ar trebui să consulte medicul specialist sau chiar medicul de familie pentru stabilirea unui tratament corect.

„Nu este normal ca fiecare pacient (care suferă de alergie din cauza ambroziei n. r.) să-și indice tratamentul. De obicei, oamenii merg la farmacii și iau niște decongestionante care doar scot obstrucția nazală, ca să poată respira mai ușor, dar nu tratează. După cum cunoaștem, nu este indicat de folosit mai mult de patru-cinci zile așa preparate, chiar și pentru răceli. Deci, sunt preparate specifice (pentru tratarea alergiei provocate de ambrozie n. r.), vorbim despre corticosteroizi. Ele (medicamentele n. r.) merg ca antiinflamatoare, sprayuri nazale. Un tratament de durată, începând cu o lună și mai mult. Sigur, se mai adaugă și pastile anti-alergice. În cazuri grave, adăugăm și terapia hormonală, dar este bine de consultat specialistul.

Pentru a face o alergie severă la ambrozie este nevoie de mai mulți ani. Copiii de până la un an care fac așa gen de alergii sunt foarte puțini. Începând cu vârsta patru-cinci ani sunt mai mulți și încă mai mulți – la o vârstă mai mare. Dacă ne întâlnim azi cu ambrozia, la anul o să fim mai afectați și peste un an încă mai afectați, dacă n-o să luăm careva măsuri. De asta, cu vreo două săptămâni înainte de a începe înflorirea (ambroziei n. r.) cei care au probleme trebuie să ia un tratament profilactic. (…) Recomandăm doar adresarea la medicul de familie care decide dacă este nevoie de consultația unui specialist alergolog, pentru că rinita alergică la unele persoane devine destul de agresivă, poate să treacă în obstrucție bronhică și mai departe poate să apară chiar și șoc anafilactic”, mai explică Lilia Plămădeală, specialistă în Direcția promovare a sănătății, din cadrul ANSP.

Persoanele alergice la ambrozie trebuie să ia un șir de măsuri profilactice: 

  • Reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • Faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară, mai ales în vârful sezonului de alergii;
  • Țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
  • Luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • Spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
  • Spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
  • Evitați uscarea hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de ele;
  • Implicați-vă activ în nimicirea ambroziei.

Producătorii agricoli, consiliile locale, persoanele fizice şi juridice, vor întreprinde următoarele măsuri pentru distrugerea ambroziei:

  • smulgerea plantei sau tăierea repetată (de 3-4 ori), care se va face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;
  • eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – prașila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul; tăierile frecvente sunt foarte eficiente;
  • erbicidarea,  în primul stadiu de dezvoltare a plantei (până la înflorire),  cu utilizarea produselor omologate conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanților, permise pentru utilizare în Republica Moldova.

În 2018, Guvernul de la Chișinău a aprobat Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia). Potrivit Regulamentului, subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor şi ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor verifica și vor identifica terenurile infestate cu buruiana ambrozia, primăvara după răsărirea acestea, inclusiv până la data de 30 mai a fiecărui an, şi vor monitoriza prezența buruienii ambrozia pe teritoriul raionului/municipiului, cu generalizarea informației privind răspândirea acesteia.

Pentru nerespectarea de către subiecții responsabili de gestionarea terenurilor a obligațiunilor privind combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia, inspectorii subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, precum și ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, întocmesc un proces-verbal, cu indicarea termenului de lichidare a neconformităților depistate.

Nerespectarea indicațiilor incluse în procesul-verbal constituie contravenție și se sancționează cu amendă conform Codului contravențional:

  • Neîndeplinirea obligației de a combate şi preveni răspândirea buruienilor pe terenuri (cu excepția terenurilor cu destinație agricolă) se sancționează cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale (de la 600 la 1500 de lei), aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenționale (de la 1 800 până la 6 000 de lei), aplicată persoanei juridice.
  • Neîndeplinirea obligației de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinație agricolă se sancționează cu amendă de la 18 la 30 de unități convenționale (de la 900 până la 1 500 de lei) aplicată persoanei fizice şi amendă de la 60 la 120 de unități convenționale, (de la 1 800 până la 6 000 de lei), aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

De asemenea, regulamentul aprobat de Guvern spune că, în cazul în care este imposibilă identificarea subiecților responsabili de gestionarea terenurilor sau în cazul persoanelor vârstnice cu afecțiuni medicale care se află în imposibilitatea aplicării măsurilor de combatere și prevenire a buruienii ambrozia ori în caz de litigii, decese, responsabilitatea pentru întreținerea conformă a terenurilor revine autorităților publice locale în a căror rază teritorială este situat terenul infestat.

Responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susțin că anul acesta nu au fost încă întocmite procese verbale de contravenție, privind combaterea şi prevenirea răspândirii ambroziei. Potrivit ANSA, anul trecut au fost înregistrate „câteva” astfel de procese verbale, doar după ce proprietarii de terenuri nu au respectat atenționarea inspectorilor ANSA privind distrugerea ambroziei.