• Hidrocentrale pe Nistru: Comisia creată de Guvern nu garantează protecţia râului

  Hidrocentrale pe Nistru: Comisia creată de Guvern nu garantează protecţia râului
  vizualizări
  17 aprilie 2018 | 16:56

  În timp ce premierul Pavel Filip dă asigurări că Ucraina nu-și va putea construi şase hidrocentrale pe râul Nistru fără acordul R. Moldova, Iuliana Cantaragiu, expertă la Centrul Naţional de Mediu și membră din rândul societății cvilie a Comisiei privind utilizarea stabilă şi protecţia Nistrului, creată de Guvern, susține că nu există niciun fel de garanții în acest sens. Experta afirmă că instituirea Comisiei respective de către Guvern și ratificarea de către Kiev a Acordului de la Roma nu anulează pericolul, deoarece deciziile Comisiei au caracter de recomandare, nu de executare.

  După ce s-a întors dintr-o vizită oficială de la Kiev, Pavel Filip a dat asigurări în cadrul şedinţei de vineri, 13 aprilie 2018, a Executivului că oficialii ucraineni nu vor face nimic care ar înrăutăţi debitul de apă pe râul Nistru. „Avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla absolut nimic care va duce la înrăutăţirea condiţiilor râului Nistru. Vom face tot posibilul, pentru că este o bogăţie comună, este sursa principală de alimentare cu apă pentru Chişinău, dar şi pentru Odesa”, a afirmat premierul, iar pentru a fi şi mai convingător, l-a citat pe omologul său ucrainean, Volodimir Groisman: „Nici un energetician nu-l va convinge că este mai importantă instalarea unei turbine electrice decât păstrarea şi dezvoltarea ecosistemului râului Nistru. Asta cu referinţa la programul de dezvoltare energetică care prevedea construcţia în cascadă a încă şase centrale hidroenergenice”.

  În aceeași ședință, a fost probată și componența Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru, care va evalua și monitoriza situația pe râul Nistru. „Această comisie este una foarte importantă și rezultă dintr-o realizare pe care am reușit s-o obținem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia va fi creată această Comisie, care va avea posibilitatea să evalueze și să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a declarat premierul în ședința Guvernului din 13 aprilie. În componența Comisiei intră 19 persoane. Iuliana Cantaragiu, expertă în ecologie la Centrul Național de Mediu, a fost desemnată membră a Comisei din rândul societății civile.

  „Comisia este creată în baza Acordului dintre Ucraina şi Moldova privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, care a fost semnat de ambele părţi la Roma în anul 2012. Moldova a ratificat Acordul la scurt timp dupa semnare, însă Ucraina l-a ratificat abia în iulie 2017. Comisia se va ocupa de toate subiectele Nistrului, inclusiv de subiectul hidrocentralelor. Deciziile Comisiei poartă caracter de recomandare şi nu de execuţie. Comisia poate, de exemplu, ajunge la concluzia că hidrocentralele ar aduce un prejudiciu fluviului şi nu ar trebui să se construiască, în urma unor studii de impact asupra mediului, pe care Ucraina este obligată să le elaboreze, însa decizia finală oricum e a Ucrainei. Acum e important ce poziție va avea în continuare Guvernul R. Moldova”, explică pentru ZdG Iuliana Cantaragiu, membră a Comisiei moldoveneşti privind utilizarea stabilă şi protecţia bazinului fluviului Nistru.

  Iuliana Cantaragiu, expertă în ecologie, susţine că nu putem sta liniştiţi, mai ales că Ucraina oricum a continuat să-şi extindă complexul hidrocentralei de la Novodnestrovsk. „Nu ne putem relaxa. Poate premierul a făcut declaraţia respectivă pentru a relaxa populaţia din Moldova, însă nu este cazul nici pe aproape. Comisia nu dă nicio garanţie în acest sens. Ucraina a continuat să-şi mărească hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar asta e dovada că Ucraina acţionează cum vrea. Moldova trebuie în continuare să solicite studiul de impact pentru Novodnestrovsk, deoarece Ucraina vrea să o extindă până la 7 turbine, acum are 3 turbine. Ultima turbină a fost dată în exploatare în anul 2015. Moldova trebuie să solicite și evaluarea impactului asupra mediului pentru cele 6 hidrocentrale planificate, așa cum prevede Convenţia ESPOO”, a adăugat Iuliana Cantaragiu.

  Dacă autorităţile din Ucraina nu vor respecta prevederile Acordului de la Roma atunci Moldova poate anunţa organizaţiile internaţionale de resort. „Ucraina este obligată să ne prezinte proiectul privind construcţia celor 6 hidrocentrale. Trebuie să fim incluşi în evalurea impactului. Ucraina nu renunţă. Noi suntem împotrivă. Ei nu trebuie să înceapă nicio activitate fără acordul nostru. În cazul în care fac fără acordul nostru – avem calea de arbitraj, anunţăm organizaţiile judiciare internaţionale”, precizează Nadejda Chilaru, șef al Direcției politici de management integrat al resurselor de apă a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

  În cadrul aceleiași ședințe de Guvern din 13 aprilie, premierul a anunțat că Moldova şi Ucraina au solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru efecturarea unui studiu privind impactul complexului hidroenergetic asupra râului Nistru.

  În luna martie, societatea civilă a expediat o scrisoare către preşedintele, parlamentul şi guvernul Ucrainei cu solicitarea de a nu construi cele 6 hidrocentrale pe râul Nistru, acţiune pe care ţara vecină intenţionează să o facă.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Maia Sandu: „Exclud în totalitate orice discuție cu PSRM și cu Igor Dodon. Noi am trecut deja printr-o experiență. Noi am văzut ce fel de parteneri pot fi ei”

  Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că exclude orice fel de discuții cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova și cu președintele Igor Dodon. Declarațiile au fost făcute în cadrul emis…
  Maia Sandu: „Exclud în totalitate orice discuție cu PSRM și cu Igor Dodon. Noi am trecut deja printr-o experiență. Noi am văzut ce fel de parteneri pot fi ei”

  Alături de Igor Dodon, la parada militară de la Moscova dedicată „Zilei Victoriei”, vor participa și 75 de militari ai Armatei Naționale

  Alături de Igor Dodon, la parada militară de la Moscova, dedicată „Zilei Victoriei”, vor participa și 75 de militari din „Garda de Onoare”,  ai Armatei Naționale. Informația a fost comunicată pentru Ziarul de G…
  Alături de Igor Dodon, la parada militară de la Moscova dedicată „Zilei Victoriei”, vor participa și 75 de militari ai Armatei Naționale

  La Taraclia, pacienții infectați cu COVID – 19 sunt internați pe coridoarele spitalului raional. Directorul instituției: „Nu mai avem locuri”

  La Taraclia, pacienții diagnostigați cu noul tip de coronavirus sunt internați pe coridoarele spitalului raional. Administrația spitalului susțin că nu există suficiente locuri pentru spitalizarea pacienților c…
  La Taraclia, pacienții infectați cu COVID – 19 sunt internați pe coridoarele spitalului raional. Directorul instituției: „Nu mai avem locuri”

  Noi critici de la Bruxelles: „Dodon şi Chicu par decişi să facă orice numai ca R. Moldova să nu stea pe drumul său european”

  Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache, a adus critici dure politicii promovate de președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu.
  Noi critici de la Bruxelles: „Dodon şi Chicu par decişi să facă orice numai ca R. Moldova să nu stea pe drumul său european”

  Precizările MSMPS, ANSA, MAI și ANSP în contextul relaxării măsurilor de răspândire a infecției COVID – 19

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Sănătate Publică își vor intensifica acțiunile de pr…
  Precizările MSMPS, ANSA, MAI și ANSP în contextul relaxării măsurilor de răspândire a infecției COVID – 19

  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău

  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău. Informația a fost confirmată de către vicedirectorul spitalului Igor Curo…
  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău