Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul a aprobat Programul de…

Guvernul a aprobat Programul de reintegrare a țării pentru 2018: 49 de proiecte cu un buget de 15 mil. de lei

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 25 aprilie, „Programul activităţilor de reintegrare a țării pentru anul 2018”, conform bugetului prevăzut de 15 milioane de lei. Programul prevede finanţarea proiectelor de dezvoltare şi modernizare a instituţiilor educaţionale, reparația și dotarea clădirilor şi reconstrucția apeductelor, precum și iluminarea stradală a localităţilor.

Astfel, în scopul dezvoltării şi modernizării instituţiilor din sistemul educaţional, Guvernul va acorda câte un ajutor material unic, în sumă de 100 mii lei, destinat dotării liceelor teoretice din oraşele Tiraspol, Bender, Grigoriopol, Dubăsari, Râbniţa, Gimnaziului-internat din oraşul Bender,  la fel și gimnaziilor din satele Corjova şi Roghi, raionul Dubăsari. În total, pentru proiecte de dezvoltare și modernizare a instituțiilor educaționale va fi alocată suma de circa 3 milioane de lei.

Alte 3,5 milioane de lei vor fi alocate pentru reparația gradinițelor și caselor de cultură din zece localități din Zona de securitate. Suma de 520 mii de lei va fi alocată pentru aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a satului Salcia, raionul Șoldănești și pentru alimentarea cu apă a unui sector din satul Poiana, raionul Șoldănești.

Pentru proiecte de iluminarea stradală vor fi cheltuite circa 5,7 milioane de lei. Toate 49 de proiecte aprobate urmează a fi implementate în ultimul trimestru al anului 2018.

Concursul de selectare a proiectelor s-a desfășurat în perioada 1 ianuarie – 10 februarie 2018, la finele căruia au fost colectate 140 de propuneri de proiecte, parvenite de la autorităţile publice locale şi centrale. Ulterior, după preselecție, au fost selectate 49 de proiecte care au acumulat punctaj maxim în baza criteriilor generale de evaluare.